Шверцовали 800 килограма марихуане: Црногорски држављани пристали на 14 година затвора и казну од 40.000 КМ

О. МАТАВУЉ

18. 10. 2019. у 20:27

Шверцовали 800 килограма марихуане: Црногорски држављани пристали на 14 година затвора и казну од 40.000 КМ

Одузета велика количина "траве" Фото СИПА

СИПА је у месту Крупац, код Источног Сарајева, пресрела камион пун марихуане

ЦРНОГОРСКИ држављани Ђ. Р. (38), В. С. (23) и Т. М. (39), сви из Пљеваља, нагодили су се с Тужилаштвом БиХ и пристали на осуде од 14 година затвора и казну од 40.000 КМ због шверца око 800 килограма марихуане.

Дрога је откривена у ноћи између 7. и 8. октобра 2018. године у акцији "24", након што је СИПА у месту Крупац, код Источног Сарајева, пресрела камион пун марихуане.

Прочитајте још - КРИЈУМЧАРИО 766 КИЛОГРАМА МАРИХУАНЕ? У Сарајеву ухапшен осумњичени за међународни шверц дроге (ФОТО)

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да су тројица, од четири оптужена, у потпуности признали кривицу.

- У присуству браниоца тројица оптужених споразумно су признала кривицу - рекао је Грубешић.

Прочитајте још - Ко је организовао шверц 766 кг марихуане

Он каже да је споразумом предвиђено да се Ђ. Р. осуди на шест година затвора и новчану казну од 40.000 КМ, и да му се одузме незаконито стечена имовинска корист од 6.000 евра. Прихватањем споразума Т. М. је пристао да се осуди на пет година затвора и одузимање користи од 1.000 евра, док је В. С. пристао на казну од три године затвора и одузимање 350 евра.

НАЈВЕЋА ЗАПЛЕНА У АКЦИЈИ "24" направљена је највећа појединачна заплена дроге у БиХ. У јулу је у акцији "Петрол лајн" у Неуму заплењено 665 килограма сканка, док је у Пелагићеву лане у два наврата одузето око 750 кг марихуне. Цариници су у јулу прошле године у једном камиону у Зеници открили 82 килограма хероина, док је у октобру 2013. у Лакташима пронађена плантажа са близу тону сирове марихуане.

- Предложене казне су у складу са одговорношћу оптужених у почињеним кривичним делима. Сви се налазе у притвору и уколико се споразум прихвати одмах ће бити упућени на издржавање казне. Против првоотпуженог В. Б. (33) поступак се наставља - истакао је Грубешић.

У акцији "24" СИПА је у раним јутарњим часовима пресрела два камиона с приколицама, и аутомобил који је био у њиховој пратњи. У претресу једног од камиона, црногорских регистарских ознака, откривено је око 800 килограма марихуане сканк, девет мобилних телефона... Дрога је била упакована у вреће и путне торбе. Сумња се да је била намењена тржишту БиХ, где њена вредност на нарко-тржишту достиже износ од два милиона марака, док је та цена вишеструко већа у земљама ЕУ.

- Заплењена дрога ће, након правоснажности пресуде, у законском поступку бити уништена - рекао је Грубешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације