Пенава извређао Србе, бацио статут на ћирилици!

Ј. КЕРБЛЕР

18. 10. 2019. у 11:11

Пенава извређао Србе, бацио статут на ћирилици!

Иван Пенава са Статутом који је бацио на патос Print Screen

Бурна седница градског већа Вуковара подигла тензије у Хрватској

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ЗА ћирилицу у Вуковару и даље нема места, речено је на седници градског већа где се догодио инцидент када је градоначелник Иван Пенава из редова ХДЗ бацио статут града написан на ћирилици, који је покушао да му уручи посланик Срђан Колар.

- Нећу ово да примим - викао је Пенава док је бацао статут, оптуживши Милорада Пуповца, Српско народно веће (СНВ) и Самосталну демократску српску странку (СДСС) у Вуковару да су режирали догађаје на овој седници иако је управо он био тај који је саопштио да нема услова за већа права Срба у том граду.

Срђан Колар, који је у име СДСС дао Пенави статут, нагласио је да то није чин провокације, већ позив на дијалог у склопу пројекта СНВ "Да се боље разумемо". Пенавина реакција била је груба. Извређао је присутне чланове СДСС речима: "Ваши су узори четничке шубаре и споменици који окружују овај град. Занима вас оно што нисте успели 1991. године, да уведете ћирилицу у овај град. Силоване жене вас не занимају, мртва деца вас не занимају. Ако буде требало против великоспрске агресије јуче, данас, сутра, свим средствима." - Вуковар клекнути и пасти у великосрпску реторику и агресију неће - поручио је Пенава. - Била она отворена, ратна, с тенковима из Београда или увијена у целофан у режији Милорада Пуповца.

Реаговао је Колар рекавши да га је реакција градоначелника увредила и да је тиме погазио сав труд за мирну реинтеграцију. Огласио се и Срђан Милаковић, заменик градоначелника Вуковара, који је рекао да је седница суђење српској заједници, али и свим Србима у Вуковару и Хрватској.

Прочитајте још - НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ ХРВАТСКЕ: Ћирилица им великосрпска

После тога, већници из редова Срба напустили су седницу.

- Ово је било суђење са унапред познатом пресудом и у томе нисмо желели да учествујемо - рекао нам је Милаковић.

Градоначелник Вуковара обавестио је градско веће да нема услова за увођење права за коришћење ћирилице, а у припремљеном извештају за Уставни суд поново се спомиње "великосрпска агресија" и констатује да су у Вуковару ускраћена права Хрватима и свима који су се супротставили агресији.

Аналитичари у Хрватској верују да Иван Пенава делује самостално, без одобрења вођства ХДЗ и потврду налазе у реакцији председника клуба те странке у Сабору Бранка Бачића, који је рекао да је седница требало да иде у другом смеру.

- Нисам знао да ће представник СДСС уручивати статут на ћирилици и то ми не делује најдобронамерније, иако није незаконито - рекао је премијер Андреј Пленковић и најавио разговор с Милорадом Пуповцем.

И до сада су Срби у Вуковару трпели разне претње и притиске, али овакав инцидент готово да није забележен последњих година. Пенава је извређао све српске већнике, добацивао "они су увек угрожени", а Колар је у име СДСС коментарисао да ћирилица никако не може да значи провокацију.

Срђан Колар Фото Д. Дозет

КРШЕ ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА

МИНИСТАРСТВО културе и информисања Републике Србије са забринутошћу и жаљењем посматра најновије инциденте у низу, који се односе на кршење законом заснованих права српског народа у Вуковару.

Варварски и неоусташки модели понашања могу само да оснаже свест српског народа о неопходности напора да се животодавна идентитетска обележја српске културе негују са додатном пажњом и бригом, на целом српском културном простору, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања Србије.

УСТАВНИ СУД ПРЕИСПИТУЈЕ ОДЛУКУ

ПРЕДСЕДНИК Уставног суда Хрватске Мирослав Шепаровић најавио је да ће суд преиспитати одлуку вуковарског градског већа да нису стечени услови за коришћење ћирилице. Уставни суд је раније донео одлуку да права српске мањине морају да се унапреде не наводећи конкретне мере, али са напоменом да ће се сваке године ситуација процењивати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

Velikosrpska agresija je samo

18.10.2019. 11:53

u vašim bolesnim mozgovima. Hteli ste državu bez Srba i zato je izbio građanski rat. Što se mene tiče, završeno je samo prvo poluvreme...

naranca

18.10.2019. 14:00

@Velikosrpska agresija je samo - @velikosrpska Ma nisu oni …..Nacisti….Oni su samo sluge

Hrvoje

18.10.2019. 14:21

@Velikosrpska agresija je samo - Ne, srećo!!! Vi ste htjeli Hrvatsku bez Srba... Da, dobro si čuo. Ono tlo pod nogama Srba je trebala biti Srbija, a od onoga što bi od Hrvatske ostalo, baš vas je bilo briga koliko će biti Srba, zar ne?

Wan Helsing

19.10.2019. 06:09

@Velikosrpska agresija je samo - Ko drugome jamu kopa sam u nju upada

Hrvoje

18.10.2019. 12:32

A zašto Srbi u Vukovaru i općenito u Hrvatskoj uopće inzistiraju na ćiriličnom pismu, iako svi savršeno dobro razumiju i latinicu (koja je i zvanično pismo srpskog jezika)?? To je samo tjeranje maka na konac i soljenje još otvorenih rana brojnih Vukovaraca, pred čijom tragedijom volite žmuriti, i za čiju vas sudbinu savršeno nije briga, zar ne? Pa zašto mislite da bi prosječnog Hrvata trebalo biti briga za inatom nekih tamo Srba?

naranca

19.10.2019. 21:26

@Hrvoje - To su tradicije multikulturne Euhrope….'' Pa zašto mislite da bi prosječnog Hrvata trebalo biti briga za inatom nekih tamo Srba? -------tacno ali dug Ponjava je ocgedno nadprosecni Hrvat….Mnogo mnogo veci Hrvat od tebe….

Непознати

17.11.2019. 14:02

@Hrvoje - Добро.Онда Хрвати код нас у Републици Српској морају да пишу и службено користе ћирилицу. Латиници нема мјеста. Ко неће да се интегрише нек се сели. Мада не сваћам зашто ВРС није протјерала све хрвате иѕ Бања Луке, Модриче, Брчког итд. Већ сте се одма нашли жалит и, пази мајке ти, ви да тражите нека права, латиничне табле итд. На хиљаде их имате по Српској, а једну нисте били способни сачуват у Вуковару.

naranca

18.10.2019. 13:55

Druze Ponjava ….Ne postoji, kao takvo,pravo na slobodu I dostojanstvo…..Postoji samo univerzano ljudsko pravo na zivot.A da postoji pravo na dostojanstvo sigurno bi zabranilo bacanje I spaljivanje cirilicnih kniga I natpisa

Милош

18.10.2019. 13:58

Лако ти је кад нема никаквог одговора од стране српских вчасти, нити узимања у заштиту својих сународника у суседним давама. Данас је најтеже бити Србин у скоро свакој држави ма Балкану. А ми ћутимо. Ццц.

naranca

18.10.2019. 13:59

Nije mi jasno kako je nekome ugrozeno pravo na zivot ako neko tamo nije osudjen za nesto sto je mozda pocinio po necijem politickom misljenju?

Syam

18.10.2019. 14:24

Srbija daje najveca prava svim manjinama . To je obelodanio I ministar spoljnih poslova Madjarske, ali Srbi uzivaju najmanje prava u okolnim drzavama. Zavist I varvarstvo zasigurno

Jovo Caruga

18.10.2019. 14:31

Uz masovnu podrsku rusenju grada i likovanja Milosevicu ..Srbi nisu zasluzili niti jedan ustupak ...

naranca

19.10.2019. 10:22

@Jovo Caruga - @Jovocaruga Pa bolje Milosevicu nego Paveiicu udatom Penjava ili Ponjava

Ma važno je

19.10.2019. 11:48

@Jovo Caruga - da vi niste davali podršku onom krivoustom zločincu... Nije vam u Zagrebu bio rat. Pa što ubiste porodicu Zec?

A koji je bio razlog za rušenje grada

19.10.2019. 15:26

@Jovo Caruga - da nisu zabarakadirani zločinci i teroristi? Svaka ozbiljna država će srušiti takav grad da ih se dokopa. Takva je bila i SFRJ.

naranca

19.10.2019. 10:29

@maniks - @maniks ……………….A Njjjjjjemci im ne ispatise hranarinu…...SHkandal.

Generalno leče komplekse

19.10.2019. 11:47

@Goran Vukovic - konvertitstva... a od toga, nema goreg.

Miki Ns

18.10.2019. 15:15

Dodjitr Srbi u Novi sad .mi vas cekamo rasirenih ruku. ovde ce vas voleti i postovati. ostavite te umobolike i dodjite da zivite kao ljudi.Nama nije bitno da li je neko hrvat.madjar ili srbin nego da li je covek

Лазарев Град

19.10.2019. 01:39

фотка је права баш му лепо стоји ћирилица хе хе

naranca

19.10.2019. 10:24

Srpska agresija jos traje….Sada im otimaju hranu….Vidi kako im je Priijjjedsjjjjednik ufitilljio :)

naranca

19.10.2019. 21:22

A sada Penava ajde zapali knjigu…..Odrzi tradiciju….Bez veze je da udaras cekicem po knjizi….Mada bi I tim pokazao polticku podobnost Novom(starom) Poretku