Задранин који је преправио усташки графит, за „Новости“: Хрвати мисле као ја, али из страха ћуте!

Б. ЦАРАНОВИЋ

18. 10. 2019. у 11:10

Задранин који је преправио усташки графит, за „Новости“: Хрвати мисле као ја, али из страха ћуте!
Јуре Зубчић каже да у данашњој демократији више него икада влада страх од слободног мишљења

МЛАДИЋ из Задра Јуре Зубчић (28) који се још крајем прошле године прославио на друштвеним мрежама преправљајући графит мржње према Србима, поново је узео спреј у руке. Натпис "Уби Србина" на тек окреченом зиду у његовом родном граду, преправио је у "пољуби Србина". Његов чин изазвао је много позитивних реакција, салве честитки и порука подршке, не само у Србији, већ и код његових комшија и сународника.

Како за "Новости" каже, већина становника Србије и Хрватске свесна је да од мржње нико нема користи, а да је упорно годинама потенцирају и упумпавају међу народ поједини политичари, зарад јефтиних политичких поена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Ја вам идем на живце, а не они?” Јуре преправио усташки графит па очитао лекцију онима који позивају на убијање


Јуре је, упркос проблемима, анонимној кривичној пријави против њега у јануару, након првог преправљања, поново пре два дана натпис "уби Србина" са крстом изнад усташког "У" претворио у поруку љубави. Преко крста је нацртао срце. Фотографију је поделио на друштвеним мрежама и испод ње оставио поруку:

- Да, опет сам преправио графит. Иде ли вам то на живце? Е па баш ми је драго. Мислите да ниште друго ни не знам? Е па баш ми је драго. Мислите да сам будала што се излажем реалној опасности? Е па баш ми је драго да тако мислите.

Јуре је да би пре свега подстакао "писце", али и остале суграђане на размишљање додао:

- Јер док год сам вам ја проблем, док год вам ја идем на живце, док год мене сматрате лудаком ради преправљања графита, дотад наше друштво има проблем. Јер не иду вам на живце наши суграђани који анонимно пишу ове графите?! О њима ништа? Нису вам изазвали реакцију? Они вас не живцирају?

Јуре Зубчић/Фото Фејсбук

На крају је предложио Задранима: Ајмо сад договор, сви у свом окружењу пољубите Српкињу или Србина. И немојте ми са тим Срби су овакви, Хрвати су онакви. Међу свима има људи и оних који то нису.

Иако се сећа да је прве године живота, због рата, провео у подруму, сматра да је ширење мржње између два народа штетно. Сматра да већина Хрвата мисли као он, али да је разлог што ћуте управо страх да не одступе од "позитивног" владајућег става. Идеју за преправљање графита добио је од Куће младих за људска права, која је то исто радила у Вуковару и другим хрватским градовима.

- Слушао сам приче како се у време комунизма није смело ништа рећи против државе, а у данашњој демократији "на папиру", више него икада влада страх од изношења слободног мишљења - каже Јуре. - Преправљеним графитом сам хтео да се обратим и онима који су га написали, али и свима који се са тим не слажу, али из страха да се таквим мишљењем неће допасти градским властима, ћуте.

У Београду је, каже, био лане и нема ниједно непријатно искуство. Напротив, сматра да су млади Београђани, као и млади у Хрватској, освешћени и не желе да се враћају у прошлост.


СИЛОВАЊЕ БЕЗ КАЗНЕ

По речима Зубчића, иначе одборника партије СДП у Задру којим већ деценијама влада ХДЗ, ситуација у његовом граду је изузетно лоша већ дуги низ година.

- Цела прича са толерисањем мржње и насиља у Задру повезана је са гарнитуром која влада овим градом деценијма уназад и контролише све најважније државне институције попут судства - каже Јуре. - Па уместо да приводе оне који позивају на мржњу, приводе мене. Полицајци су истина били коректни. Из истог разлога задарски суд недавно је донео одлуку да нема основа за притвор седморице младића који су годину дана силовали, тукли и претили петнаестогодишњој девојчици.


ОДСЕЛИЛИ СЕ ЗБОГ МРЖЊЕ

У априлу ове године у Карловцу, док је осамнаестогодишња Српкиња из Војнића славила рођендан, двојица силеџија су је сексуално напаствовала и на крају истукли младића који је покушао да је заштити. Све уз повике "Срби, боксер вам треба". Суд је оценио да нема елемената мржње у нападу на девојку, чија се породица на крају одселила из Хрватске, оценивши да немају услова да наставе живот у атмосфери мржње и претњи. Ј.К.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

.

18.10.2019. 11:15

Размишљам нешто,тек када се нама или нашим најближима деси нешто ми тек тада на то обраћамо пажњу...размислите како је тим људима који су изгубили своје најмилије...никад са хрватом у исти кош!

неимени

18.10.2019. 11:30

Не кажем ја да он није довар човек, али кажем да не зна где живи. И због тога га не треба узимати заозбиљно. Свако ко је живео у крвацкој и ко због имовине или преостале родбине повремено тамо иде зна врло добро са ким има посла и ко су крвати. Није ту реч о неколицини напаљених политичара, реч је о патологији велике већине. И зато ми не требају ни овај, а ни Ђовак и њему слични да ми казују да су крвати цвеће и да баш лудо воле Србе. БраЦтво'Јединство је за будале.

Nedeljko

18.10.2019. 11:48

Odraz neslobode je Strah koji je sveprisutan na podrucju bivse zajedničke zemlje koja je i razorena da nama vladaju pomocu zastrasivanja. Zato se raspala da bi ovako živeli kao beskicmenjaci. Plasimo se od svega. Ne smeš nikome da se zameris a ne zna vise sta kome smeta jer su svi iznervirani i u strahu napadaju prvi. Strepis u kuci, braku, od komsija. Na ulici. U ustanovama bez simpatija za one koji su im korisnici usluga...Dok god se zavaravamo da jos nesto mozemo da izgubimo kad nema slobode.

Dragacevac

18.10.2019. 12:47

mladicu svaka cast ja imam bracu u zadru a nemogu ih videti a vama otvoren poziv da budete moj gost u kragujevcu

Rale

18.10.2019. 15:31

Bravo, brate!!! Ponosan sam na Tebe! I ja se kunem u mog druga iz Detinjstva, Tonija iz Omisa kod Splita, da nas nikada nikakva politika nece rastaviti! Zlo i mrznja, nikome nista dobro nisu doneli. Hvala "Novostima" na ovoj prici. Pozdrav iz Novog Sada!

pisko

18.10.2019. 16:00

siroti mali hrcki... ma ubedi nas... mislioci a ne krvozedni razbojnici...od rata do rata , ubise Srbima i mama i tata ,i dete i brata i sestru i decu i rodjaka sa vrata...