НОВА КРИЗА У БИХ: Без сагласности Српске усвојен план за ЕУ

С. М.

16. 10. 2019. у 21:35

НОВА КРИЗА У БИХ: Без сагласности Српске усвојен план за ЕУ

Милорад Додик

Милорад Додик тврди да су СДС и ПДП срушили механизам координације

Усвајање Акционог плана за реализацију приоритета из аналитичког извештаја Европске комисије, који је саставни део мишљења Комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ, без сагласности Владе Републике Српске очигледан je доказ издаје српских националних и интереса Српске, а то раде људи из СДС и ПДП у Савету министара у техничком мандату, поручио је у четвртак Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

- Усвајањем Акционог плана људи из СДС и ПДП срушили су механизам координације, урушавају уставни поредак РС и њена уставна права да одлучује о уставним питањима из своје надлежности. Кључно питање је како је могуће да буде усвојен Акциони план у Савету министара и да Република Српска буде обавезана у вези са питањима за која она има искључиве уставне надлежности, а да то пропусте српски министри.

- Ми то третирамо као очити доказ издаје српских националних и републичких интереса и то раде људи из СДС и ПДП. Тачно се зна шта је механизам координације - упозорио је Додик.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Osmica ostaje ako se ne formira vlast!


Он је подсетио да је пре неколико година на телефонској седници Савета министара усвојен механизам координације, који су после четири или пет месеци морали да мењају. Додик је истакао да као српски члан Председништва није обавештен о усвајању Акционог плана.

- Наша порука је да тај Акциони план за нас не важи и позивам Владу РС да га одбије. Не може се правити акциони план без учешћа свих нивоа власти. Али то није важно Игору Црнатку, Мирку Шаровићу или Браниславу Бореновићу. Они показују како мисле да раде и да дисциплинују Српску, али то не може проћи - поручио је Додик.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stranci drže BiH na aparatima


СЕДНИЦА У НОВЕМБРУ

ДОДИК је изјавио да ће Клуб посланика СНСД у Народној скупштини РС тражити да посебна седница парламента у вези са актуелном ситуацијом и статусом Српске у БиХ буде одржана између 1. и 5. новембра. Посебна седница раније је најављивана као одговор и на унитаристичку декларацију СДА, у којој се наводи да је њен циљ усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "Република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним. Декларација предвиђа успостављање "босанског језика".
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)