СПОМЕНИК Ђерђу Кастриотију Скендербегу у Тузима покриле су албанске и америчке застве, док ниједног симбола државе Црне Горе на тој светковини није било, иако се све одигравало пред очима представника Министарства културе владе Душка Марковића!

Дан након тог догађаја, званична Црна Гора и даље ћути, иако Закон о истицању државних симбола страних земаља, без присуства црногорских, доноси драконске казне и до 20.000 евра! Занемели су црногорски званичници и на поруку Ника Ђељошаја из Албанске алтернативе, првог човека Тузи, који је поручио суседној општини Подгорица да ниједну институцију појединачно неће преузети од главног града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ОДБОРНИЦИ ОПШТИНЕ ЈЕДНОГЛАСНО ОДЛУЧИЛИ: Скендербег ће добити споменик у Тузима

- Само у пакету и то све са коначним договором. Дакле, КИЦ Малесија, пијаца, водовод, комуналне услуге - поручио је Ђељошај, остајући тајанствен када је у питању разграничење са Подгорицом и судбином компанија какве су "Депонија" и Плантаже "13. јул". - Нема дискусије. Да преузмемо трошкове као што има КИЦ "Малесија" и комуналне услуге, али не и приходе које имају пијаца и водовод? Може само све заједно! Друго неће моћи, па и по цену тога да институција привремено буде ван функције од 1. јануара. До тог дана је на буџету главног града.

Док се чека реакција локалних и државних власти, из Нове српске демократије поручују да је јасно да је победа Улцињанина Аљбина Куртија на изборима у јужној српској покрајини, као и изјава да демаркација између лажне државе Косово и Црне Горе није завршен посао, дала подстрека његовим сународницима у Тузима и Малесији да све то прославе на њима својствен начин.

- Отварање споменика Скендербегу у Затријепчу, у Тузима, прошло је са уобичајеном великоалбанском кореографијом уз поновни изостанак званичних симбола државе Црне Горе - каже за "Новости" Марко Ковачевић, портпарол Нове српске демократије. - Очигледно је да се тренутни симболи државе Црне Горе сматрају необавезнима. Да би држава Црна Гора могла да се уозбиљи и да не би била понижавана на овакав начин, неопходно је да врати своје изворне симболе, иза којих би стала првенствено православна већина у Црној Гори, а то су - тробојка, сребрни грб Петровића, и наравно српски језик као службени.

Споменик Скендербегу

Наш саговорник подсећа да у време када су то били симболи Црне Горе, није било експанзије великоалбанског национализма на овом простору.

- Са једностраним, од ДПС наметнутим симболима, Црна Гора изгледа Албанцима смешно и безопасно, те је у складу са тим и третирају - упозорава Ковачевић. - Најава Ника Ђељошаја да хоће да само у пакету преузме сва јавна предузећа на подручју Тузи, показује да они неће пристати на било какве мрвице већа само на читав плен. Непристајањем на парцијално преузимање јавних предузећа у Тузима, Ђељошај показује да је отпочињање реализације плана издвајања Тузи из Црне Горе близу.


ПРАВОСЛАВНО ПОМИРЕЊЕ

- СВЕ ово је рефлекс овдашњих Албанаца на победу Аљбина Куртија, који је албански интегралиста и који је након победе на изборима прво довео у питање границе и територију Црне Горе. Једини спас да се остваре њихови циљеви јесте православно помирење и повратак тробојке у све крајеве Црне Горе, па и у Тузи - категоричан је Ковачевић.