У Хрватској заказани протести широм земље за жртве сексуалног насиља

Танјуг

16. 10. 2019. у 19:12

У Хрватској заказани протести широм земље за жртве сексуалног насиља

Фото ЕПА

Протест у Загребу ће бити одржан на Тргу краља Томислава, у знак подршке свим жртвама сексуалног насиља
Широм Хрватске у суботу ће бити одржани протести за жртве сексуалног насиља под мотом "Правда за девојчице", јавила је Хина.

Протест у Загребу ће бити одржан на Тргу краља Томислава, у знак подршке свим жртвама сексуалног насиља које од система не добијају адекватну заштиту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -УЖАС КОД ЗАДРА: Група младића годину дана силовала девојчицу (15), суд их пустио да се бране са слободе

Повод за најављени протест је недавни случај групног силовања малолетнице у Задру, односно пуштање на слободу петорице осумњичених за поновљено кривично дело силовања, сексуално искориштавање, уцењивање и физичко и психичко малтретирање петнаестогодишње девојчице које је трајало пуних годину дана.

Протест организују Платформа за репродуктивна права, Иницијатива #спасиме, Женска соба - Центар за сексуална права и Фондација Солидарна.

Протести ће истовремено бити одржани и у Задру, Сплиту, Ријеци, Пули и Осијеку.

"Пуштањем осумњичених за те тешке злочине на слободу правосуђе угрожава безбедност, живот и достојанство жртве. Позивамо вас да се гласно побуните против система који насиље подржава. Некажњавање злочина је злочин", истичу организатори протеста путем друштвених мрежа.

Од надлежних институција захтевају хитно деловање ради заштите жртве и кажњавања починитеља.

Траже од министра правосуђа да одмах покрене дисциплински поступак против судије Марковића пред Државним судијским већем због непрофесионалног и немарног поступања које доводи у опасност сигурност и достојанство жртве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)