ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОШТО СЕ тема Срба и Србије исцрпла, хрватски председнички избори пали су у други план, па не само да не интересују грађане, већ ни неки кандидати не показују превише амбиције. Тако се нова звезда хрватске политике, бивши судија Мислав Колакушић уопште није огласио иако је један од кандидата, а превелике амбиције не исказује чак ни бивши премијер Зоран Милановић.

Најзаинтересована је садашња председница Колинда Грабар-Китаровић да избори други мандат, успркос бројним грешкама које је учинила у последње време. Певач Мирослав Шкоро потпуно се концентрисао на десне бираче са којима не може да победи, па од бурне јесени коју су политички аналитичари најављивали за сада нема ништа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хрватска набавља нове беспилотне летелице

Много нервознији може са буде премијер Андреј Пленковић коме Колиндина победа треба да овлада ХДЗ-ом из којег се све чешће чује да председник нема потпуну подршку за нови мандат. Наиме, ХДЗ одмах после председничких чекају страначки избори, а кандидатуру су већ најавили многи, па и Иван Пенава, вуковарски градоначелник.

Ако Колинда победи на председничким изборима Пленковић би лакше дочекао страначке, а ако она изгуби и њему ће вити теже.

Смиривањем тензија више ни теме око Србије и Срба у Хрватској нису у првом плану, што је увек добитна комбинација пред било које изборе у Хрватској.

Штрајк у хрватским школама и одбијање премијера да прихвати захтеве синдиката за повећање плата од шест одсто није тако привлачна тема, па су и председнички кандидати пресушили са идејама. Зоран Милановић што год каже одмах добија одговор да ништа није урадио у свом премијерском мандату, Колинда плаши Хрвате са историјом коју кнтерпретира на свој и својствен начин, а Шкоро се свим силама труди да објасни како усташки поздрав За дом спремни и није баш тако компромитиван.

За хрватске бираче премало да се више укључе у млаку председничку кампању.