Појачана контрола бесправне сече шума, посађено 320.000 садница

М. СЕКУЛОВИЋ

15. 10. 2019. у 06:53

Појачана контрола бесправне сече шума, посађено 320.000 садница

Фото Министарство пољопривреде

Подручје Колашина највише угрожено бесправним сечама. Поднето 46 пријава

Рад Координационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству, који је формирала Влада у априлу, даје евидентне резултате. Осим рада на откривању нелегалних активности, посебан фокус је на пошумљавању. Јесења садња у оквиру акције пошумљавања "По једна садница за сваког становника Црне Горе" започела је половином септембра у Плаву, након чега је обухватила све подручне јединице Управе за шуме у Црној Гори.

Најинтензивнији радови се изводе у подручним јединицама Пљевља, Никшић, Бијело Поље, Мојковац и Беране. До половине октобра засађено је 320.000 садница на површини од 154,6 хектара.

Ово је саопштило Министарство пољопривреде и руралног развоја, чији координациони тим је одржао девет седница, и то на терену, у подручним јединицама где су шуме посебно угрожене бесправним активностима, а последњу у Колашину, у подручној јединици која је највише ургожена бесправним сечама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗНЕНАДНА ПРИЈАВА УМАЛО ДА МУ ПРЕСЕДНЕ: Комшија га оптужио да је ископавао злато у пећини, а нису се видели три деценије

Од почетка године поднесено је 46 кривичних пријава за бесправну сечу за позната лица, што је знатно боље у односу на претходни период, када су пријаве биле углавном на Н. Н. лица. За приватне шуме поднето је осам прекршајних пријава за бесправну сечу дрвне масе од 154 кубика. Поднете су четири кривичне пријаве против службеника Управе за шуме задужених за чување шума. Поднесена је и једна прекршајна пријава за узурпацију државне имовине, кажу представници Координационог тима.

- Документација је прослеђена Одсеку за привредни криминал и основном тужилаштву у Бијелом Пољу. Наредних дана биће анализирани документација и стање у јединици "Вучји поток", где су такође констатоване бесправне сече - кажу представници овог тима, који је констатовао да је шумарска инспекција током августа и септембра извршила 291 контролу предузећа у овој области и изрекла казне у укупном износу од 22.700 евра. Поднете су и три кривичне пријаве.

Како се чуло на састанку у Колашину, шумарска инспекција од октобра, због појачаног промета огрева, спроводи и појачану контролу промета дрвних сортимената заједно са Управом полиције и Управом за шуме. Укупно је до сада преконтролисано 67 возила која су вршила превоз огрева на подручју Бијелог Поља, Берана, Андријевице, Рожаја, Мојковца, Подгорице и Даниловграда. Утврђено је да девет возила није имало прописано уверење о пореклу огрева. Издато је осам прекршајних налога у укупном износу од 2.400 евра на физичка лица, док је у једном случају лице вршило превоз огрева без уверења о пореклу и без жига, због чега је предмет прослеђен тужилаштву.


ЗАМЕНА ИНСПЕКТОРА

На састанку у Колашину закључено је да се у циљу још ефикаснијег рада и контроле на терену, активности свих инспекцијских служби морају боље синхронизовати. Указано је и на потребу замене појединих инспектора по подручјима деловања, саопштено је из Министарства пољопривреде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације