Ровачка република став владајуће елите

М. СЕКУЛОВИЋ

14. 10. 2019. у 09:48

Ровачка република став владајуће елите

Присталице на манифестацији у Колашину

У Колашину још једна манифестација у оквиру дукљанско-монтенегринског идентитетског концепта

РОВАЧКА република јесте део наше историје, који треба посебно ценити, а пре свега памтити. Иза Ровачке републике, угушене насиљем, остала је, не само историјска успомена, већ сећање које обавезује. Сазрело је време да се суочимо са историјским чињеницама, а најсветлији примери, у најмрачнијим временима, јесу оно на чему почива наш идентитет.

Ово је на најављеном скупу "Век Ровачке републике", који је, када је реч о бројности присутних, донео прави фијаско организаторима, казао министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић на Тргу борца у Колашину.

Прочитајте још - Дукљанистика - велика обмана

Историчар др Александар Стаматовић, редовни професор Универзитета у Источном Сарајеву, поводом обележавања једног века од догађаја помпезно названог Ровачка република, рекао је да део општег аспекта и конотације дукљанско-монтенегринског режима у Црној Гори, који своју глобалну политику државног и националног идентитета базира на антисрпству. И чак развијању шовинистичке идеје о Србији, Србима и уједињењу као нечему антицрногорском, злочиначком, асимилаторском и завереничком.

НЕПОЗНАТА ИСТОРИОГРАФИЈА АЛЕКСАНДАР Стаматовић (на слици) истиче да се неодрживост оваквог термина у смислу историографије надовезује и чињеницом, да у изворима нема никаквог помена о жељи и хтењу одметника од власти за оснивањем некакве републике, њеним прокламовањем програма, устава и слично. Уопште црногорска историографија до најновијих времена промовисања такозване Ровачке републике у оквиру дукљанско-монтенегринског идентитетског концепта, не познаје овај историографски термин нити га разматра, категоричан је Стаматовић.

- Ровачка република је била једина слободна територија у окупираној Црној Гори од стране србијанске жандармерије и бјелашких антицрногорских формација, потоња адреса остатака црногорске државе на коју су србијански ђенерали послали трупе из правца Колашина, Подгорице, Никшића - кажу организатори скупа, док професор Стаматовић тврди да је са стручно-историјског аспекта то, нажалост, последица грубог фалсификовања историјских чињеница.


Према речима др Стаматовића термин Ровачка република представља апсолутну историјску антитезу.

- Због тога јер је зеленашки покрет био ројалистички покрет, значи покрет присталица краља Николе, који се у догађајима уједињења повео за личним интересима васпоставе своје мале монархије, када већ није могао постати краљ уједињених Срба и Југословена - објашњава професор Стаматовић.

- Такође, познато је и да нико од зеленаша, па и оних ровачких, није доводио у питање свој српски национални идентитет, као ни жељу за уједињењем свих Срба и Југословена, али се само повео за личним интересима свога владара коме се заклео на верност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)