АМФИЛОХИЈЕ ПОРУЧИО: Они који су васпитани на Марксу и Енгелсу, сада стварају некакву безбожну цркву

М. С.

13. 10. 2019. у 15:00

АМФИЛОХИЈЕ ПОРУЧИО: Они који су васпитани на Марксу и Енгелсу, сада стварају некакву безбожну цркву

Фото Митрополија

Безбожници стварају цркву. То је први пут у историји света, рекао је Амфилохије

Црна Гора никада не би могла бити држава да није било митрополита црногорских на Цетињу. Михољска превлака је огњиште и Црне Горе и Брда и Боке Которске, и свега нашега рода и народа. То треба да знају сви они који се данас зову Црногорцима – где је кренула њихова историја, где је утемељена, да без те Митрополије црногорске, приморске, скендеријске, зетске нема и не може бити Црне Горе.


Ово је у беседи приликом освештавања цркве Светог Николе у Наљежићима у Горњем Грбљу казао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је истакао „да су се у наше време појавили „неки незнавени“, васпитани на Марксу и на Енгелсу, који стварају некакву безбожну цркву“.


- Безбожници стварају цркву. То је први пут у историји света. Али, ми смо по много чему чувени, па ето и по томе – да стварамо своје безбожне цркве темељећи их на безбожности, на некрсту, на идеологији маркситичко-титоистичкој, на миловској идеологији… Не може то. Ђаволске заједнице су ђаволске, а Црква је Црква Божија, казао је митрополит Амфилохије, после освештавања цркве посвећене Светом Николају Мирликијском, која је задужбина братства Магуд из Грбља, које је митрополит одликовао архијерејском похвалницом за несебично пожртвовање и делатну љубав показану у градњи храма Светог Николе у Наљежићима и обнови других храмова на овом подручју.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амфилохије: Неће ваљда цркве рушити као Турци


Иначе, црква Светог Николе је најмлађи храм на подручју Доњег и Горњег Грбља и пети је храм у Наљежићима и уједно шездесет и пети на подручју целог Грбља. Налази се поред кућа братства Магуд, које је одлучило да га посвети Светом Николају Мириликијском Чудотворцу, својој крсној слави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

неимени

13.10.2019. 15:13

Не верујем да су они "васпитани на Марксу и на Енгелсу", а све и да јесу то их не би по неком аутоматизму онеспособило за било шта. Уосталом они који су васпитавани по цквеном духу су јуче признали такозвану Украјинску Цркву. Да ли да онда упиремо прстом ка црквеном учењу? Реч је у оба случаја о карактерима оних који одлучују, а не о васпитању. Ни Маркс, а ни Црква не казују да су паре и моћ све. Напротив обоје на свој начин теже слободи човека и његовом осамостаљењу.

Goran

13.10.2019. 16:32

@неимени - Moja familija kako sto znam od vajkada slavimo slave krsteni svi u crkvi a bili komunisti i marksisti politika i vera be idu zajedno ali eto peziveli smo i kako vernici i kako komunisti moj tata uvek je govorio da verujemo u boga a u popove i mantije nikad i ispalo tako

Nixko

13.10.2019. 15:47

Bravo za Grbljane!!! Boka Kotorska i dalje je svijetlo na mračnom nebu Crne Gore!

СЕРБ

13.10.2019. 18:13

Митрополија црногорска , приморска, скендеријска, зетска Српске цркве Светога саве архиепископа српског првог - да будемо прецизни и недвосмислени...

NEDELJKO SUBOTIC

13.10.2019. 20:53

Radio sam davno u Nemackoj i zacudio se, njihovi komunisti i clanovi ostalih partija nedeljom svi u crkvi. Samo kod nas u Srbiji nije se smelo.