Више од 80 одсто имовине уписано на СПЦ

М. Секуловић

12. 10. 2019. у 23:02

Више од 80 одсто имовине уписано на СПЦ

Фото Митрополија црногорско приморска

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске др Велибор Џомић о односима Цркве и државе у Црној Гори
Најпроблематичније питање по мени је прекид континуитета постојећег и признатог правног субјективитета. Предлог Закона о слободи вероисповести супростављен је сам себи и потпуно контрадикторан. Законодавци су прилично недобронамерни. Они ни мало нису невешти, јер су искористили да чују шта ми мислимо како би то све наопако уградили у Закон.

Ово је казао координатор Правног савета Митрополија црногорско-приморске протојереј ставрофор др Велибор Џомић, говорећи о односима Цркве и државе у Црној Гори на научном скупу „Државно-црквено право кроз векове“, одржаном у манастиру Подмаине у Будви, уз учешће тридесетак експерата из Црне Горе и иностранства.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Irinej: Sačuvali smo veru, jezik, kulturu i državu

-Парадокс је да се поменитим предлогом Закона свим другим сектама чак и сатанаистичким дају повољности а постојећим и традиционалним Црквама и верким заједницама дају се само нови намети и оптерећења. Трудом Правног савета Митрополије црногорско-приморске преко 80 одсто имовине уписано је на канонску Цркву. То је учињено упркос великим опструкцијама надлежних органа. Да је Данте знао за Управу за некретнине он би написао и десети круг пакла, нашалио се протојереј Велибор Џомић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Milić: Imovina SPC u Crnoj Gori-sigurna

-Ми се не плашимо парничног поступка ни за једну цркву. Не биХ имао ништа против да се имовинске претензије државе из члана 62 реализију у парничном поступку уколико за своје тврдње имају доказе. Важне парнице везане за цркве на Крушевцу, Ћипуру и Никшићком гробљу резултирале су пресудама да су цркве припадају Цркви, преноси званични портал Митрополије црногорско-приморске речи Џомића, који је нагласио да је апсурд да је потребно то уопште доказивати.

-Сматрам да је идеја одузимања црквене имовине неоставрива. Можете да нађете 41 руку да изгласате да Морача неће тећи низводно него узводно али да ли ће то бити оставриво? Крајњи сам оптимиста због свих аргумената који су на нашој страни, казао је др Џомић, констатујући да Владу очигледно аргументи не истересују већ само њихови интереси. Богу хвала да је Црква обновљена и да има своју велику снагу, казао је протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)