Херцегновљанин аутор 13 занимљивих књига: Сакупљао сам мрве од речи

Витка ВУЈНОВИЋ

13. 10. 2019. у 08:15

Херцегновљанин аутор 13 занимљивих књига: Сакупљао сам мрве од речи

Фото В. Вујновић

Милан Мишо Брајовић, истакнути друштвени и спортски радник, у свему што је радио и писао може се осетити љубав према Херцег Новом

ХЕРЦЕГНОВЉАНИН Милан Мишо Брајовић, истакнути друштвени и спортски радник, некада председник, а сада почасни члан ПВК "Јадран", аутор је 13 занимљивих књига али и државних протоколарних правила Црне Горе која је осмислио као дугогодишњи шеф кабинета премијера и генерални секретар председника државе. Целокупан богат стваралачки опус, заснован углавном на прикупљању речи, анегдота херцегновског и других крајева Црне Горе, као и "шкерци" из његове најновије књиге "У Новоме и около њега", представљени су на ауторској вечери у Трофејној сали клуба на Шкверу.

- У свему што је радио и писао може се читати Брајовићева љубав према Херцег Новом - истакао је председник Скупштине ПВК "Јадран", Боро Мрачевић.

Драмски писац Стеван Копривица напоменуо је да је у очувању новског идентитета Брајовићев допринос изузетан и "једна врста похрањивања вредности у шкрињу која чува благо".

- Базична ствар је питање новске цивилизацијске вертикале, новског идентитетског питања. Речи, говор, лингвистика и однос према храни је идентитетско питање... То су моменти мимо политике - каже Копривица.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЦГ: И живот хтели да дају за ћирилицу

"Променада кроз свет протокола" и "Протоколум - примена протоколарних правила у Црној Гори", две су књиге које је представила амбасадорка у Министарству вањских послова Црне Горе, Новљанка Драгица Понорац. Конзерватор и рестауратор Горан Скробановић је говорио о посебној теми која је заокупљала Брајовића - кулинарској традицији у Црној Гори и Боки, обједињеној кроз наслов "Променада кроз кужине по Црној Гори".

Љубав према родном крају била је основни покретач за прегалачки рад Милана Миша Брајовића.

- Сакупљао сам и мрве да бих направио "крув", и све те речи да би остале забележене, да се не забораве, јер кад изгубимо реч, причу, изгубили смо језик, а када изгубимо језик изгубили смо идентитет - поручио је Брајовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације