Софија уцењује Северну Македонију: Бугарска би да опере историју

12. 10. 2019. у 00:46

Софија уцењује Северну Македонију: Бугарска би да опере историју

ЕПА

Влада у Софији изнела је више од 20 захтева Северној Македонији којима су условили почетак преговора Скопља са Европском унијом, од којих су најшокантнији они којима се ревидира историја

ВЛАДА у Софији изнела је више од 20 захтева Северној Македонији којима су условили почетак преговора Скопља са Европском унијом, од којих су најшокантнији они којима се ревидира историја и забрањује назив македонски језик.

Тако су, после година преговарања са Грчком, пред Скопљем постављени захтеви које је готово немогуће испунити. Бугари траже од Северне Македоније да са свих историјских споменика посвећених Другом светском рату и из уџбеника избаци израз "бугарски фашистички окупатори". Пошто је историјска чињеница да је Бугарска од 19. априла 1941. окупирала источну Србију и Македонију, делове тадашње Југославије, као и делове Грчке и Албаније, то практично значи да овим чином бугарска влада покушава да избрише своју срамну улогу савезника нацистичке Немачке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кнежевић сачувао плаву торбу за велико финале

Званичници у Софији затражили су и да се током приступних преговора са ЕУ уместо израза македонски језик користи "званични језик Републике Северна Македонија".

Реагујући на захтеве званичне Софије, у петак је група интелектуалаца из обе земље усвојила декларацију у којој осуђује оштар тон и садржај бугарског документа. Наводе да тон у комунистичком стилу и ригидни захтеви прете да угрозе односе двеју земаља, који су се у последње време побољшали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Crni Gruja

12.10.2019. 06:41

Pa normalno je da se Bugarska tako ophodi prema njima kada nemaju svoj stav ko su i šta su.

zoran

12.10.2019. 07:11

Ništa čudno jer su i ostale države nekadašnje saradnice Hitlerove ratne mašinerije sada u tzv EU

Мр Радомир Шћепановић

12.10.2019. 07:54

,,Бугарски фашистички окупатори" ће остати током историје!