Оно што се последњих година догађа у Хрватској и остатку Европе све више подсећа на године пре Другог светског рата, сматра председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус и оцењује да напад испред синагоге у немачком граду Халеу представља упозорење и за Хрватску.


Краус је у изјави за хрватски портал Индекс приметио да је антисемитизам у порасту у Немачкој и читавој Европи, а од тог тренда, како је навео, није изолована ни Хрватска.


"На то стално упозоравамо, зато што се једино васпитањем и реалним гледањем у прошлост може спречити раст десног екстремизма, на шта посебно упозоравамо с обзиром на догађаје у Хрватској. Што се тиче испада антисемитизма, могу рећи да их нема пуно, али што се тиче националистицких, верских и других испада, њих видимо свакодневно, али се на њих не реагује адекватно. Према томе, ово је упозорење и за нас", рекао је Краус.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ХРВАТСКЕ ИСТОРИЧАРКЕ: Геноцид у НДХ су починили Срби, а не усташе


Он је додао да док год се у Хрватској не буду кажњавали ти испади, могу се очекивати такве ствари.


"Већ сам рекао да догађања последњих година и у Европи и у Хрватској све више подсећају на године пре Другог светског рата. А антисемитизам је увек тињао", упозорио је Краус.