ШЕСТ година инжењер Милисав Драгојевић водио је борбу пред црногорским судовима не би ли доказао да је радећи у "Железничком превозу" у Подгорици претрпео мобинг од стране послодавца, пре свих, како каже, Милојице Зиндовића, извршног директора. Основни суд у Подгорици ових дана у првостепној пресуди одлучио да је Драгојевић претрпео мобинг због чега ће добити одштету од 3.000 евра, док ће судске трошкове у износу од 2.146 евра платити фирма ЖПЦГ у којој је радио.

- Правда је спора, али достижна. Захваљући адвокату др Николи Булатовићу, спао ми је камен са срца. Пресудом, која је за мене очекивана, надам се да сам охрабрио све часне људе у Црној Гори који на радним местима доживљавају тортуру и друге разне притиске од својих шефова - прича за "Новости" Драгојевић. - Лично сам био изложен претњама извршног директора Милојице Зиндовића. Годинама сам трпео прогон, шиканирање, вређање личног и професионалног интегритета, понижавање и изазивање страха и то само зато што сам указивао на пропусте у раду предузећа. Због тога су ме незаконито распоређивали, смењивали, медијски вређали и клеветали, кажњавали.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Огорчени становници Грба: Фарма трује подгоричку воду

Његов "рат" са фирмом почео је у јуну 2013. године. Тада је као инжењер и доказани стручњак са огромним искуством и обучени машиновођа са положеним испитом за управљање возовима, навео да машиновође, као ни прегледачи возова нису имали ниједног сата теоријске и практичне обуке о раду са новим возовима који су тада стизали из Шпаније, чиме је упозоравао на угрожену безбедност путника!

Због свега тога Драгојевић је био привремено удаљен са посла и то од јула до октобра 2014. и дисциплински кажњен тромесечним одбијањем 20 одсто зараде због изношења у јавност наводно неистинитих и штетних прича за пословање и углед "Железничког превоза". Основни суд у Подгорици поништио је ту одлуку "Железничког превоза".

И уместо 27.000 евра, колико је тражио да му се надокнади причињена штета, суд је Драгојевићу ту цифру драстично смањио и свео на само 3.000!

- Нису ми у жвоту битни ти еври. Срећан сам што ми је адвокат Булатовић помогао да истерам целу ствар начистац и јавно саопштим прогонитељима да док су живи неће имати мирну савест - поручио је Драгојевић који је у међувремену отишао у заслужену пензију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Понуда улагачима у пољопривреду: За ЦГ пасош од два до четири милиона евра

НА СВОЈУ ШТЕТУ, У КОРИСТ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА

ПРЕСУДА Основног суда је исправила неправду у случају инжењера Драгојевића који је, ризикујући запослење и добробит своје породице, поступио у јавном интересу. "Железнички превоз" ни у дисциплинском поступку ни јавно није доставио доказе да оповргне наводе које је он изнео. Нити су јавност, која нема могућност избора коришћења услуга друге железничке компаније у Црној Гори, уверили да је процедура за стицање дозвола за управљање возовима поштована и да у том смислу није угрожена безбедност железничког саобраћаја, саопштили су из Агенције за људска права ХРА.