ХРВАТСКА влада данас би требало да изађе са предлогом да 18. новембар постане државни празник као дан сећања на све жртве Домовинског рата, а да се обележи у Вуковару кроз Колону сећања!

И док су политичке прилике у Вуковару све заоштреније, представници српских институција у Вуковарско-сремској жупанији кажу да их нико није обавестио ни консултовао се с њимо таквој иницијативи.

Прочитајте још: НОВИ ИЗЛИВ МРЖЊЕ У СПЛИТУ: Усташки симболи на плакату за филм о Диани Будисављевић

- Српска заједница нема ништа против да се искаже пијетет према свакој жртви - каже нам Срђан Јеремић (на слици), председник Заједничког већа општина на подручју Славоније и Барање. - На државним органима је да донесу одлуку о датуму и називу, али нас у српској заједници у жупанији и Заједничком већу општина нико није ништа питао.

И некадашњи председник Независне демократске српске странке Војислав Станимировић каже да је његов утисак да су Срби изоловани од доношења предлога како исказати поштовање према свим жртвама.

Истовремено са предлогом око новог државног празника у припреми је и нацрт закона којим би Вуковар требало да се прогласи местом посебног пијетета. Јеремић каже да је на подручју Вуковара деведесетих дошло до сукоба који су резултирали жртвама на обе стране и да је свако подсећање и исказивање почасти жртвама добродошло.

Пре деведесетих у том граду живело је око 44.000 људи, а данас их је једва 20.000, али се исељавање наставља.