Српски национални савет Црне Горе са Омбдусманом: Србима се ускраћена готово сва права

В.К.

08. 10. 2019. у 14:20

Српски национални савет Црне Горе са Омбдусманом: Србима се ускраћена готово сва права

Фото српски национални савет

Српском народу у Црној Гори ускраћена су готово сва стечена и Уставом гарантована права, саопштили су представници Српског националног савета
Српском народу у Црној Гори ускраћена су готово сва стечена и Уставом гарантована права, не само од издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом, већ и она која је српски народ имао као вишевековни конституент државе Црне Горе.


Ово су саопштили председник Српског националног савета др Момчило Вуксановић и секретар Ђорђе Брујић у разговору за Зденком Перовић, заменицом заштитника људских права и слобода, и Синишом Бјековићем, замеником за област заштите од дискриминације.

Истакли су да у континуитету обавештавају институцију Заштитника, али да је без обзира на његова коректна мишљења и препоруке очигледан недостатак његове моћи да санкционише очигледну дискриминацију и утиче на њено отклањање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник Српског националног савета Црне Горе подржао Српску листу


- То се конкретно односи на препоруке Заштитника људских права и слобода Скупштини Црне Горе, Влади Црне Горе и Врховном суду Црне Горе да у складу са својим надлежностима, позитивним законодавством и Уставом Црне Горе успоставе Уставом гарантовану равноправност ћириличног и латиничног писма. Сличан је случај и са препоруком Фонду за заштиту и остваривање мањинских права да без одлагања предузме мере и радње на извршењу одлуке о расподели средстава за пројекте које је подржао Управни одбор ове организтације. Српски национални савет је тражио да се ова мишљења и препоруке обнове и да се инсистира на њиховој примени. Посебно су потенцирана идентитетска питања о слободном изјашњавању на следећем попису становништва 2021. године и обавезности изјашњавања изјашњавања грађана Црне Горе и на ћириличној пописници и контроли анкетара, што је од изузетне важности за идентитетска питања српског народа, наводи се у саопштењу Српског националног савета, уз подсећање да је заступљеност српског народа у државним институцијама и локалној самоуправи изузетно мала, или готово не постоји, “што очигледно показује однос актуелне власти према грађанима Црне Горе који се национално изјашњавају као Срби”.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације