Мађарска неће испоручити властима у Северној Македонији бившег премијера Николе Груевског ,који од новембра прошле године борави у Будимпешти и ужива статус политичког азиланта, саопштили су из македонског Министарства правде.


Добили смо обавештење да је Врховни регионални суд у Мађарској усвојио коначну одлуку да нису испуњени законски предуслови за испоручивање Груевског, јер му је на његов захтев одобрен азил у Мађарској. У складу са актом број 38 за међународну правну помоћ у кривичним предметима, особа којој је омогучен азил неће бити испоручивана држави, коју је напустио”, наводе из Министарства правде за портал а1он.


Мађарска је одбила екстрадицију Груевског на захтев Северне Македоније за издржавање казне затвора од две године у случају македонског Специјалног тужилаштва “Тенк”, односно набавке службеног мерцедеса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Груевски очекује азил у Мађарској


Груевски борави у Будимпешти скоро годину дана, док македонско Тужилаштво за процесуирање организованог криминала и даље води страгу како је Груевску успео да напусти Северну Македонију и ко му је помогао у томе.