Захвални краљу градитељу пута: Дани сећања на српске јунаке и родољубе у Беранама

М. Секуловић

уторак, 08. 10. 2019. у 12:52

Захвални краљу градитељу пута: Дани сећања на српске јунаке и родољубе у Беранама

Васојевићи испред обновљеног споменика,Фото М. Секуловић

Манифестација постала препознатљивија много даље од Црне Горе. Васојевићи једини обновили споменик Карађорђевићу

СРПСКА народна одбрана Васојевића и Лимске долине из Берана наставља традицију, тако да ће и ове године бити одржани "Дани сећања на српске јунаке и добровољце (1912-1918)". Манифестација која је постала препознатљивија много даље од Црне Горе, биће отворена обележавањем јубилеја - 90 година од изградње пута Беране - Бијело Поље, чију градњу је Васојевићима, приликом посете овом крају 1925. године, обећао, а потом и финансирао краљ Александар Први Карађорђевић.


Васојевићи су му, горе на Тифрану, поред трасе пута изнад клисуре којом сада иде магистрала ка југу Црне Горе, односно ка Србији и Космету, у знак захвалности, подигли споменик на коме је уклесано: За време владавине Њ. в. краља Срба, Хрвата и Словенаца Александра Првог Карађорђевића, саграђен је овај пут Бијело Поље - Беране од 1. јуна до 15. септембра 1929.


- Васојевићи су једини у Црној Гори обновили споменик краљу Александру - каже историчар Горан Киковић. - Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца је 2006. године обновило споменик краљу Александру I Карађорђевићу (1888-1934) у Тифранској клисури, код Доњег Заостра, на старом путу Беране

- Бијело Поље. Краљ Александар I је пут урадио 1929. и српски народ Васојевића му је у знак захвалности исте године подигао споменик. Краљ је у Беранама саградио и Дом трезвености, зграду Општине, школу на Трепчи и пут до Пећи - каже Киковић.


Фото Приватна архива

ПОРЕКЛО

ПРИЛИКОМ те историјске, испоставиће се, и једине посете српског краља Црној Гори до данас, истицано је са радошћу и поносом порекло Карађорђевића из Васојевића. Занимљиво је да је на примедбу једног угледног домаћина "да Васојевићи немају посланика у скупштини Југославије", краљ одговорио речима: "Шта ће вама посланици, ви имате краља!" - каже Киковић, и истиче да је краљ ценио Васојевиће и њихов допринос у борби за ослобођење и уједињење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације