Скоро половина грађана Северне Македоније сматра да афера "Рекет“ није разлог за расписивање превремених парламентарних избора у тој земљи, резултати су анкете коју је спровео Институт за политичка истраживања у Скопљу.

Резултати показују де 44,7 одсто грађана сматра да не треба да се организују избори због афере "Рекет“, док 36,3 одсто њих сматра да је потребно нов избор посланика у Северној Македонији. Чак 18,9 одсто македонских грађана немају став по овом питању, преноси МИА.

Чак 48,7 одсто испитаника сматра да та афера неће добити коначно решење, 27,9 одсто су уверени да ће случај бити решен, док њих 23,4 одсто немају одоговор на то питање.

На основу резултата анкете, 47,1 одсто македонски грађана сматра да афера "Рекет“ уопште не би била отворена пред македонским правосудним органима да о томе нису објавили информације неки домаћи и страни медији. Супротно мишљење имају 24,4 одсто грађана, док 28,5 одсто нису одговорили.

Прочитајте још - "Рекет" потреса Заева?


Чак 38 одсто испитаника сматрају да су неки појединци у македонском Специјалном тужилаштву корумпирани, 37,9 одсто сматрају да је Специјално тужилаштво у целости корумпирано, док само 9,5 одсто верује да Специјално тужилаштво у Северној Македонији ради професионално.

На питање да ли у одређеним судским процесима високог профила у Северној Македонији треба да се укључе судије и тужиоци из иностранства, чак 53,8 одсто испитаника одговарају потврдно, 29,8 одсто су против такве идеје, а 16,3 одсто нису одговорили.

Две трећине испитаника нису задовољни начином на који се институције баве случајевима у вези с прислушкиваним разговорима. Њих 62,8 одсто сматра да се институције не баве добро тим случајевима, 16,8 одсто сматра да институције раде добро, док 20,5 одсто немају одговор.

Анкета Института за политичка истраживања у Скопљу спроведена је од 14. до 17. септембра на узорку од 1.109 испитаника.