ОЧИСТИТИ из бирачког списка "фантом бираче", утврдити ко заиста има пребивалиште у Црној Гори, самим тим и право гласа, увести биометријске личне карте и отисак прста као део електронске идентификације бирача и омогућити гласање путем тачскрина, модел је који Демократски фронт уз одржавање свих избора у једном дану предлаже као решење за изборно законодавство, да би избори били регуларни. Милутин Ђукановић, шеф посланичког клуба тог политичког савеза, сматра да ова решења представљају много једноставније и поузданије гласање, чиме је тајност гласања загарантована.

- Нема гласања "фантом бирача", нити вишеструког гласања, као ни унапред заокружених гласачких листића. Нема бројања гласова, јер су резултати познати одмах након затварања бирачких места. Имплементацију ових и сличних решења може спровести једино техничка влада - сматра Ђукановић.

Прочитајте још - ЦГ: Техничка влада па онда избори

Демократска Црна Гора упутиће Одбору за свеобухватну реформу изборних и других закона, решења којима би се блокирао утицај "фантомских режимских партија" на прекрајање изборне воље грађана. Данило Шарановић, посланик ове партије и члан Одбора, каже да је досадашња пракса показала да ДПС на парламентарним и локалним изборима активира нове "фантомске партије" са задатком да расипају гласове опозиције.

- Циљ тих партија није стицање парламентарног статуса, већ удар на опозиционе странке, пасивизирање или преузимање дела бирача - каже Шарановић. - Како би се блокирао њихов утицај на прекрајање изборне воље грађана предлажемо да изборна листа за избор одборника, односно посланика може бити потврђена ако је својим потписом подржи најмање 0,5 одсто бирача од укупног броја бирача у изборној јединици. Рачунајући број бирача са претходних избора, с тим што број потписа подршке за учешће на локалним изборима не може бити мањи од 50. Нудимо решење да сваки потпис подршке изборној листи мора бити оверен код надлежног органа.

Прочитајте још - Црна Гора: Сви избори у једном дану

Демократе предлажу да за мањине изборна листа за избор посланика може бити потврђена ако је својим потписом подржи најмање 300 бирача.

ДОБРА РЕШЕЊА

ПРЕДРАГ Секулић (ДПС), члан Одбора за свеобухватну реформу изборних и других закона, саопштио је да ће јавност ускоро имати на увид "добра решења" која нуди ова партија.

- Али и она која ће допринети враћање изборног поверења када су у питању политичке партије, јер, чини ми се да грађани имају довољно поверење у изборни процес само што још треба да ми као политичари схватимо да то поверење постоји - поручује Секулић.