ТОКОМ септембра у водотунелу Поткоп у Мојдежу, месту надомак Херцег Новог, десила су се два одрона земље због којих су радници компаније "Би код" поново напустили градилиште. Мештани су тако још једном остали у страху од киша које ће појачати водотокове, па би вода из Поткопа, могла потећи као 2004. када се покренуло клизиште које је значајно оштетило сеоску инфраструктуру, куће и имања.

Милорад Велаш, сарадник на пројекту извођења санационих радова у Поткопу, објаснио је, да су се после четвртог обрушавања, које се догодило 14. септембра, обратили Стевану Катићу, председнику херцегновске Општине, министарствима економије, одрживог развоја и туризма, пољопривреде и руралног развоја, као и Дирекцији јавних радова. Одговора није било, али су се радници компаније "Би код" вратили на градилиште и започели чишћење. Зауставило их је ново урушавање земље које се догодило пре три дана. Сада на градилишту нема никога. Да ли ће и када посао бити настављен сасвим је неизвесно као што је неизвесна судбина села.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Не пристају на трошак од 1.000 евра

- Ове зиме можемо очекивати катастрофу, јер кад дођу велике кише, кроз чеп на 600 метара излазиће пет кубика воде на површину. Сва ће вода тећи тунелом, јер је овим обрушавањима дошло до спајања свих подземних водотокова. Имаћемо реку - објаснио је Велаш, уверен да се негде поткрала грешка у начину извођења радова у овој осетљивој зони.

Према његовим речима ово захтева хитно укључивање струке, јер је стање опасно и алармантно.


Милорад Велаш Фото В. В.

СНАГА ПРИРОДЕ

КЛИЗИШТЕ које се први пут покренуло 28. фебруара 2004. захватило је површину од 12 хектара. Сви санациони радови на Поткопу који су уследили нису дали жељене резултате. Природа је показала да је јача од људских напора.