Загреб слави - Подгорица ћути

В. КАДИЋ

01. 10. 2019. у 21:50

Загреб слави - Подгорица ћути

Са сахране убијених припадника ЈНА Фото Удружење бораца

Ни 28 година од злочина над војницима ЈНА у Чепикућама није покренута истрага; У нападима хрватске паравојске убијена су 24 борца, а рањено више од 50

ПРВОГ октобра пре 28 година у терористичким нападима хрватске паравојске на јединице ЈНА у граничном појасу општине Дубровник са општинама Херцег Нови и Требиње убијено је 24, а рањено више од 50 војника ЈНА, од којих су половина били црногорски држављани, а остали већином војници из других крајева СФРЈ, на одслужењу војног рока у Требињу.

- За овај подмукли напад увлачења ЈНА и Дубровчана у рат посебни допринос има Стјепан Месић, који је био члан Председништва СФРЈ из Хрватске, а тог дана бојкотовао је седницу Председништва на којој је оцењено да се земља налази у стању непосредне ратне опасности - каже професор Радан Николић, председник Удружења. - Да мука породица убијених војника ЈНА и срамота и грех званичне Црне Горе буду већи, хрватски терористи и даље јавно славе свој "подвиг" 1. октобра, а црногорско државно тужилаштво, упркос покренутој иницијативи Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе, упорно игнорише постојање тог злочина који се у Црној Гори, по инструкцијама Загреба, годинама обележава као дан напада ЈНА на Дубровник. Ми се нећемо зауставити већ ћемо упорно инсистирати на правди за своје саборце, који су жртве овог терористичког напада.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђукановић: За Западни Балкан нема бољег пута од интеграција

Тог крвавог 1. октобра 1991. у сачекушама у Чепикућама и Осојнику, гранатирањем положаја јединица ЈНА у Иваници и снајперским деловањем у Грабу убијени су резервисти из Црне Горе: Ранко Бојић, Војислав Булатовић, Томислав Булатовић, Расим Мурадбашић, Жељко Пандурица, Милован Смоловић, Радисав Срдановић (Чепикуће), Миња Делибашић, Милутин Николић И Петар Никчевић (Граб), Милија Лучић (Осојник) и Вукола Јаћимовић (Иваница). Заједно са њима убијени су војници ЈНА: Зоран Ковачевић, пореклом из Грахова, Тајип Аљију из Гостивара, Африм Зулфију из Куманова, Сетар Рамадани из Пећи, Нуман Реџепи из Тетова, Нермин Ходзић из Бихаћа, Богдан Лазић из Завидовића и Жељко Вицо, Драгомир Ковач, Предраг Путица, Божо Кокић и Вељко Мумало из Требиња.


БРУКА

ДОК су на челу ВДТ-а политички посленици актуелне власти попут Ивице Станковића, Миливоја Катнића и Лидије Вукчевић, а на снази национална брука од црногорско-хрватског споразума о гоњењу починилаца ратних злочина који се односи само на починиоце - црногорске држављане, илузорно је очекивати да се процесуира било који ратни злочин почињен над црногорским држављанима - војницима ЈНА И ВЈ - упозорава Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

02.10.2019. 07:31

Napomenite da je prije toga "JNA" sravnila sa zemljom selo Ravno u BiH. Alija Izetbegovic: To nije nas rat. Dubrovnik je inace u to vrijeme imao nekolimo tisuca vojnika dobro naoruzanih, oko stotinu tenkova i topova svih kalibara potpomognuti ratnom mornaricom i zrakoplovstvom.

A kako je drugačije trebalo

04.10.2019. 08:12

@IV BRIG ZNG /SPLITSKA/ - sa teroristima i ustaškim zločincima?

S JUGA

04.10.2019. 11:17

Zagreb ne slavi, samo se prisjeca a Crnogorci se i dan danas ispricavaju za ucinjeno Dubrovniku i okolici. Sacica tih pljackasa i palikuca NEMAJU AMA BAS NIKAKVOG PRAVNOG OSNOVA, jer od ovog nije nista istina. Znate li mozda koliko je Grab udaljen od granice Hrvatske?