Хабулин: Хрватска дубоко отклизала у историјски ревизионизам

Танјуг

01. 10. 2019. у 19:33

Хабулин: Хрватска дубоко отклизала у историјски ревизионизам

Фрањо Хабулин, Print screen Youtube

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Фрањо Хабулин, упозорио је да Хрватска клизи у национаизам и ревизију историје, с обзиром на све бројније инциденте који се нижу из дана у дан
Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, Фрањо Хабулин, упозорио је да Хрватска клизи у национаизам и ревизију историје, с обзиром на све бројније инциденте који се нижу из дана у дан.

"Не да клизи, него је већ дубоко отклизала у историјски ревизионизам. Плодно тло за то је незнање најширих слојева грађана, а све почиње у школама где се не учи о Народноослободилачкој борби и деца немају знања о томе, него им се преко портала, Цркве и јавних иступа политичара сервира то што им се сервира" рекао је Хабулин.

То је, истиче, "истина" коју млади људи прихватају, у том духу одрастају и онда је ревизија историје лак посао.

У опширном интервјуу за хрватски портал Новости, Хабулин је Испричао да је недавна комеморација и сахрана "ратних и послератних жртава" у Грачанима изазвала доста медијске пажње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Марковић: После Тесле Хрвати нам сад краду и антифашизам

Испричао је да је био позван да присуствује, али је претходно затражио објашње од организатора кога то сахрањују, јесу ли то цивили или припадници војске, које војске и које јединице, да би, како наводи, знао где иде.

Одговор, истиче, није добио, па није ни присуствовао догађају.

"Али ми знамо о чему је реч, да се ради о усташким и немачким јединицама које су на том подручју заостале након ослобођења 1945., које су чиниле злочине, пљачкале и убијале становништво", река је.

Сматра да ствари треба назвати правим именом, што многи политичари и бискупи не чине.

"Од окупатора и квислиншких војски страдали су бројни цивили и зна се зашто су страдали. Цивили су страдали и од партизанске војске, али се зна и зашто су страдали. Страдали су јер су сарађивали с усташама и окупаторима и били умешани у злочине", каже Хабулин.

Подсећа да је у једном говору већ рекао да је за припаднике хрватске власти антифашизам "епо упакован производ изложен у изогу и намењен извозу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хрватски бисери - за антифашизам спремни

-Председници, кад је у Израелу или у Пољској, добро дође антифашизам, али у Хрватској прича другачије. Постојао је НОБ, постојали су партизани, а борба је била заједничка. Ревизионизам иде у правцу да се партизанска и окупаторско-квислиншка прича некако изједначе да би се постигло "помирење", наводи Хабулин и истиче да ту нема шта да се помири.

Фрањо Хабулин, Print screen Youtube

Јер, каже помирити се могу двојица ако се посвађају, али помирење двеју дијаметрално супротних идеологија није могуће.

Сви који, истиче, живе у уверењу да ће се то догодити, нека се оставе сваке наде.

Осврнувши се на међудржавно препуцавање поводом забране учешћа делегације питомаца и кадета Војске Србије на црквеном комеморативном скупу у Јасеновцу, Хабулин каже да је то још један догађај који показује распиривање национализма у Хрватској и у Србији, а ту одговорност ставља на терет и хрватским и српским властима.

"Док се све то догађа, привредници из Хрватске и Србије сарађују, пословни односи су добри и ствара се добит. Нажалост, привредну сарадњу двеју државе не прате политички односи, сарадња, међусобно приближавање и решавање проблема нагомиланих у последњих 25 до 30 година", навео је.

Указује да су хрватско-српски политички односи битни јер од њих зависе односи на подручју читаве бивше Југославије.

"У том смислу би требали сести за сто и решити проблеме заостале након рата. Оквири политичких односа постаће преуски за привредну сарадњу, а то није добро јер та сарадња значи добит и развој обе привреде, нова радна места и бољи живот за једне и друге. Док то властима не дође до главе, дотле ћемо имати ситуацију да ће се Срби укопавати у свој ров, Хрвати у свој и онда међусобно одапињати стрелице", каже Хаблин.

То, истиче, погодује развоју национализма с обеју страна, стварању неповерења и антагонизма, а не иде у правцу смањења нетрпељивости и стабилизовања односа по било којој линији.

Говорећи о сарадњи с антифашистичким организацијама суседних земаља, Хабалан каже да на простору некадашње СФРЈ она функционише, постоји координација у којој су представници свих новонасталих држава.

"Настојимо да помогнемо друговима из Македоније који су у тешкој ситуацији. Хрватска је ове године била организатор обележавања годишњице битке на Сутјесци, а следеће године ред је на Словенији. Сарађујемо и с другим земљама, Аустријом, Италијом, Руском Федерацијом, с чијом смо ветеранском организацијом пре четири године потписали споразум о сарадњи", навео је, између осталог, Хабулин.

Сматра да грешку у вези са регистрацијом удружења Хрватских одбрамбенх снага (ХОС), које у свом грбу има утиснут усташки поздрав "за дом спремни", Хабулин каже се то данас може исправити надзором и ревизијом регистрација свих удружења, од којих су неке своју политичку платформу преписале од усташког поглавара Анте Павелића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације