Ђукановић: За Западни Балкан нема бољег пута од интеграција

Танјуг

01. 10. 2019. у 16:26

Ђукановић: За Западни Балкан нема бољег пута од интеграција

Мило Ђукановић
Фото: Танјуг

Ђукановић је то рекао током разговора са министром спољних послова Финске, Пеком Хавистом, који боравио у Црној Гори

Црногорски председник, Мило Ђукановић, поручио је данас да за извлачење Западног Балкана из заостајања, нема бољег пута од интеграција, истакавши да је то важно за регион, али ништа мање важно и за Европу у целини.

Ђукановић је то рекао током разговора са министром спољних послова Финске, Пеком Хавистом, који боравио у Црној Гори.

Министар спољних послова Финске, која председава Саветом ЕУ у овом полугодишњем мандату, је ту Ђукановићеву изјаву оценио као додатни знак охрабрења региону на путу интеграције.

Ђукановић је, како је саопштено из његовог кабинета, указао на извесно успоравање тог процеса у последњој години и нагласио потребу динамизирања придруживања Западног Балкана Европској унији у циљу превазилажења заостајања и последица на економски и демократски развој.

"Ако озбиљно мислимо да извлачимо Западни Балкан из заостајања, нема бољег пута од интеграције, казао је Ђукановић и истакао да је то "важно за регион, али ништа мање и за Европу у целини".

Он је изразио наду да ће нове европске структуре наставити са политиком проширења и охрабрујућим оценио што Финска као председавајућа земља препознаје значај те политике.

Прочитајте још - Мило није поздравио Иринеја


"Уз подстицај за почетак преговора са земљама региона, Ђукановић је казао да су створени услови и за отварање последњег поглавља из преговарачке агенде Црне Горе. У том контексту поновио је да ћемо наставити да у складу са препорукама ЕК и даље вредно радимо на пољу унапређења владавине права, где бележимо озбиљан прогрес", наводи се у саопштењу.

Министар Хависто је потврдио чврст став Финске о потреби наставка преговора са Црном Гором и Србијом и укључивања Сјеверне Македоније и Албаније у те разговоре.

"Западни Балкан доживљавамо кључним делом Европе, нарочито у смислу сарадње", казао је фински министар.

Указао је на конструктивну улогу Црне Горе која је пример сарадње и промотер добросуседских односа.

Поздавио је успешно чланство Црне Горе у НАТО са којим Финска има изузетно добру сарадњу.

"Саговорници су истакли значај фреквентног политичког дијалога између две државе и континуирану подршку Финске на политичком и експертском нивоу у процесу савладавања изазова на путу усвајања европских стандарда", наводи се у саопштењу.

Охрабрено је, истиче се, интензивирање сарадње у области економије и енергетике, посебно у области обновљивих извора енергије, затим у областима животне средине и образовања, као и снажније присуство финских инвеститора, нарочито због трансфера знања и стандарда који су на највишем нивоу у тој држави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)