Промена Устава излаз из кризе

В. КАДИЋ

уторак, 01. 10. 2019. у 06:30

Промена Устава излаз из кризе

Без разговора посланика власти и опозиције нема решења Фото Скупштина ЦГ

Врховном државном тужилаштву прети блокада јер ВДТ Ивици Станковићу истиче мандат. ДПС: Крива је опозиција. Нема двотрећинске већине

ОД 7. октобра Врховно државно тужилаштво Црне Горе биће у стању в. д., јер актуелном ВДТ Ивици Станковићу управо тог дана истиче мандат, а за његовог наследника нико се на конкурсу није пријавио! Иако је, по мишљењу правних експерата, Венецијанска комисија имала најбоље намере када је предложила да посланици бирају ВДТ двотрећинском већином у првом, односно тропетинском у другом кругу, због "пуцања" дијалога између власти и опозиције дошло се до - блокаде!

Дубока криза у врху судске власти осетила се на седници Тужилачког савета када је пет његових чланова било за то да се одреди в. д., док их је исто толико било против. У владајућем ДПС за новонасталу ситуацију криве опозицију, тврдећи да је она створила климу у којој нема политичке воље за избор Станковићевог наследника, с обзиром на то да је за то у Скупштини потребно обезбедити двотрећинску већину, које тренутно нема.

Милош Николић, посланик ДПС, изјавио је да људи који деценијама стичу свој углед у Тужилаштву, не желе да пролазе кроз скупштинску процедуру.

Прочитајте још - Кнежевић објавио нови снимак разговора са Вујошевићем

- Тако би, вероватно, и на пленуму могли неосновано да слушају увреде на свој рачун, а уз све то да знају да не постоји политичка воља на страни опозиције да они буду изгласани - казао је Николић.

И правна струка је подељена. Док једни сматрају да је измена Устава једино могуће решење за излаз из блокаде ВДТ, други сматрају да се проблем неће брже решити ако се уђе у још сложенији и захтевнији поступак - мењање Устава. Др Бранислав Радуловић, председник Удружења правника Црне Горе, оцењује да се ВДТ може изабрати и са мање захтевном већином од три петине посланика (49), док је за уставне промене неминовна двотрећинска већина (54 посланика).

- Црна Гора данас има проблем који је мање уставно-правне природе, а више у равни (не)функционисања парламентарно-политичког система - саопштио је Радуловић.

Ивица Станковић


У Демократском фронту додају да незаинтересованост за то ко ће бити ВДТ показује нешто друго.

- То говори колико је ДПС срозао ову функцију, а они за које се очекивало да ће се јавити из правосуђа, а који су посебно блиски врху режима, знају да партијско-полицијска структура, која их је ухлебила, нема довољно гласова да их изабере, а они немају ауторитета, нити професионалног интегритета да би их подржали сви - каже Јован Вучуровић, посланик ДФ. - Највећи део Тужилаштва и судства функционише као партијски орган ДПС који служи за прогон ДФ и за заташкавање афера у које су укључени први људи режима.

Из Уједињене Црне Горе поручују да никада неће подржати кандидата за ВДТ који је био у партијским форумима владајућих странака и добијао станове по повлашћеним условима од Владе, док у Демократској Црној Гори подсећају да су се представници те партије "изборили да се о Судском савету разговара у одбору за свеобухватну реформу изборног законодавства".

Прочитајте још - Ивица Станковић: Само без притисака

- Кроз конкретна решења залагаћемо се за потпуну независност правосуђа - поручују из странке Алексе Бечића.

НЕМА ПОВЛАЧЕЊА

НАЈНОВИЈА афера коју је лансирао Душко Кнежевић, објављујући снимак Ненада Вујошевића, секретара ВДТ, који тврди да је од Кнежевића узимао новац и давао га Станковићу, изазвао је реакције прозваног ВДТ.

- Нема повлачења пред подметањима лица са потернице и оних који подржавају нападе на лични и професионални интегритет и ауторитет - поручио је Ивица Станковић.

СТАЊЕ В.Д.НИЈЕ ДОБРО

ЗА правника Драгана Шоћа, улазак ВДТ у стање в. д. није дoбро.

- Од вршиоца дужности се не може очекивати много. Ивица Станковић је до сада имао пуни легитимитет, јер је био изабран са мандатом Скупштине. Он сад то више нема, њему рок истиче почетком октобра и он може да буде изабран за в.д., али његова позиција није иста - оцењује Шоћ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације