ТРГОВСКА ГОРА ОСТАЈЕ ЛОКАЦИЈА ЗА НУКЛЕАРНИ ОТПАД, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПОРУЧУЈЕ: Тужбом одбранити Уну и Нови Град!

С. МИШЉЕНОВИЋ

30. 09. 2019. у 18:44

ТРГОВСКА ГОРА ОСТАЈЕ ЛОКАЦИЈА ЗА НУКЛЕАРНИ ОТПАД, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ ПОРУЧУЈЕ: Тужбом одбранити Уну и Нови Град!

Улаз у Трговску гору Фото Д. Поздеровић

Пропали преговори на Бледу: Трговска гора остаје локација за нуклеарни отпад. Дрљача: Хрватска није спремна да Врбина буде одлагалиште

ДЕЛЕГАЦИЈЕ Хрватске и Словеније нису постигле договор о заједничком одлагалишту радиоактивног отпада на локацији Врбина. Након састанка на Бледу, хрватски министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић рекао је да за Хрватску није логично одлагалиште Врбина. Он је навео да би то одлагалиште било искључиво за нуклеарни отпад, и да би у том случају Хрватска требало да размишља о одлагалишту за институционални отпад.

На констатацију новинара да се локацији Черкезовац на Трговској гори противи БиХ, Ћорић је рекао да ће БиХ имати прилику да примедбе за овај пројекат, као и за сваки други, упути када се буде разматрао утицај на животну средину.

Он је, коментаришући напомену новинара да се на само 900 метара у Републици Српској налази Парк природе "Уна", рекао да у "Двору није парк природе".

Прочитајте још - Одлучно "не" радиоактивном отпаду

Начелник Општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да коначно треба формирати стручни тим и припремити тужбу против Хрватске, која намерава да изгради одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори.

Дрљача је рекао да је разочаран јер на Бледу није постигнут договор између делегација Хрватске и Словеније о заједничком одлагалишту радиоактивног отпада из Нуклеарне електране "Кршко" на локација Врбина.

Он каже да је очекивао другачији исход, иако су све индиције указивале на то да Хрватска није спремна да прихвати локацију Врбина.

- По мом мишљењу, пресудан је разлог што је потрошен новац који је протеклих година кроз накнаде прикупљан за изградњу одлагалишта. Аргумент Хрватске да им је Врбина неприхватљива јер је у водотоку Саве, не стоји јер ће тамо свеједно бити одлагалиште, питање је било да ли ће то бити половина или сав радиоактивни отпад из електране "Кршко" - рекао је он.

Фото Ж.Кнежевић


Он је истакао да треба наставити борбу против изградње одлагалишта нуклеарног отпада.

Реагујући на изјаву хрватског министра заштите околине и енергетике Томислава Ћорића, који је на напомену новинара да се на само 900 метара у РС налази Парк природе "Уна", рекао да у "Двору није парк природе", Дрљача је оценио да Ћорић очигледно не зна ни где је Нови Град, ни Двор и да сва сазнања има посредно или из медија.

Прочитајте још - СЛУЧАЈ ''ТРГОВСКА ГОРА'': Хрватска игнорише БиХ, упућена им и друга ургенција

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори, у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове реке.


Мирослав Дрљача Фото СРНА

МИШЉЕЊЕ СТРУЧЊАКА

ПРЕДСЕДНИК удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић оценио је да Томислав Ћорић или не зна или не жели да зна да је локација Трговска гора неприхватљива за одлагалиште нуклеарног отпада и да о томе постоји стручно мишљење.

Црнковић је поручио да је крајње време да се БиХ институције озбиљно посвете овом проблему.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације