Профитирају на терет грађана и природе

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

30. 09. 2019. у 16:40

Профитирају на терет грађана и природе

За одбрану реке Буковице Фото НВО Доња Буковица

Инвеститорима бенефит од обновљивих извора енергије, а о потрошачима и окружењу не брину. Произвођачи за четири године од продаје струје зарадили 16,5 милиона евра

ПРЕМА подацима Регулаторне агенције за енергетику, повлашћени произвођачи електричне енергије су за четири године, од 2014. до 2018, од продаје струје зарадили укупно 16,5 милиона евра. Од тог износа, највећи део, 9,2 милиона, приходовали су захваљујући накнадама за обновљиве изворе енергије које грађани и привреда плаћају преко рачуна за струју. Интерес од малих хидроелектрана имају само привилеговани инвеститори. То говори и податак да се мали број купаца, како су казали из Електропривреде, одлучио за тарифни пакет којим се гарантује испорука струје произведене из ОИЕ. Али и да је 2009. године у оперативној фази било седам мХЕ, а до краја 2018. године, поред њих, 15 нових почело са радом.

Да производња струје из обновљивих извора енергије буде уносан бизнис, потрудила се Влада Црне Горе уредбом о плаћању подстицаја, којом гарантује власницима мХЕ откуп сваког произведеног киловат-сата. Анализа "Ко плаћа, а ко профитира", која се бави проценом подстицаја за мале хидроелектране у земљама западног Балкана коју је објавио ЦЕЕ Банквоч нетворк у сарадњи са ВВФ и НВО "Грин хоум", показала је да, осим што су годинама уназад грађани оптерећени додатним наметом кроз рачуне за струју, градња мХЕ резултирала је девастацијом животне средине, малим уделом у укупно произведеној електричној енергији и богаћењем појединаца. Како наводе у свом извештају, у току претходне године мХЕ су произвеле свега 3,6 одсто електричне енергије, док су добиле чак 70 одсто подстицаја за ОИЕ, а од 2009. године њихов број се учетворостручио.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црногорци траже рампу за МХЕ


- Постојеће уговоре за гарантоване откупне цене за мХЕ треба ревидирати јер важе још неколико година - истакао је Милија Чабаркапа из ВВФ у Црној Гори. - Сви уговори који су потписани, а који нису испунили све правне услове, морају бити поништени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горштаци бране реке од тајкунаНикола Вујовић Фото Мистарство економије


НАКНАДА ЗА ОИЕ ЈЕ ФИКСНА

ПУШТАЊЕ ветроелектране Можура у комерцијални рад, које се очекује до краја године, неће утицати на повећање рачуна за струју домаћинствима у делу обновљивих извора - казао је државни секретар у Министарству економије Никола Вујовић. - Накнада за подстицај производње електричне енергије из обновљивих извора је фиксна и износи 0,9439 центи по киловат-сату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације