Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта осудио је одржавање мисе за 35 усташких пуковника у цркви Светог Марка као још један доказ да се "Католичка црква у Хрватској није одрекла геноцидне Независне Државе Хрватске (НДХ) и усташтва" из Другог светског рата.


У саопштењу за јавност, Линта је оценио и да то представља "још један доказ да је данашња Хрватска наставак геноцидне НДХ".

"Наведени злотвори који су наредили и починили геноцид над српским народом током Другог светског рата називају се хрватским мученицима. Кардинал Бозанић и остали хрватски бискупи својом ћутњом одобравају редовно годишње одржавање мисе усташким официрима, као и поглавнику Анти Павелићу што је само један у низу доказа да се Католичка црква у Хрватској није одрекла геноциде НДХ и усташтва", истакао је Линта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Линта: Нови докази легализације усташтва у Хрватској

Према његовим речима, ни хрватски премијер Андреј Пленковић и Влада Хрватске нису осудили одржавање мисе убијеним усташким генералима и пуковницима "што јасно потврђује да хрватска власт прећутно или отворено ради на ревизији историје и претварању усташких злочинаца у мученике и борце за хрватску слободу".

"Још једном се потврдило да је прича о Хрватској као антифашистичкој држави тешко лицемерје. Хрватска је од доласка Туђмана на власт 1990. године држава мржње, нетрпељивости, чији је темељ НДХ и усташтво"", закључио је Линта.