Пленковић: Словенија не може унедоглед да блокира Хрватску

Танјуг

27. 09. 2019. у 17:33

Пленковић: Словенија не може унедоглед да блокира Хрватску

Фото Танјуг / АП

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Бриселу да, ако Словенија одлучи да блокира улазак Хрватске у шенгенски простор, то неће моћи да чини унедоглед
Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас у Бриселу да, ако Словенија одлучи да блокира улазак Хрватске у шенгенски простор, то неће моћи да чини унедоглед.

"Не могу унедоглед блокирати, ми смо чланица, имамо механизме, довољне, само ћу то рећи", рекао је Пленковић, одговарајући на питање новинара може ли Словенија на дуже времена зауставити хрватски улазак у шенгенски простор, унутар кога нема граничних контрола.

Хрватски премијер, који борави у тродневној посети Бриселу, разговарао је са низом највиших европских званичника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Zid između Slovenije i Hrvatske podižu - Srbi

Он је изразио задовољство због гаранција председника Европске комисије Жан-Клода Јункера да ће Хрватска у октобру добити позитивну оцену о испуњавању критеријума за улазак у шенгенски простор, након чега следи политичка расправа у Савету ЕУ, пренела је Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - REŠEN VIŠEGODIŠNjI SPOR: Sloveniji skoro ceo Piranski zaliv!

Након позитивне оцене Европске комисије, процес одлучивања се сели у Савет ЕУ, где државе чланице морају једногласно да дају пристанак за улазак у Шенген.

Пленковић је рекао да није реално очекивати одлуку за време хрватског председавања Саветом ЕУ, у првој половини следеће године.

"Не очекујем било какву одлуку за време нашег председавања", рекао је Пленковић, додајући да није реално да председавајућа земља ставља на дневни ред тако крупну политичку тему која се директно односи на њу.

"Ми сматрамо да смо испунили критеријуме, сада ће се водити политичка расправа, али не током нашег председавања. Критеријуми за улазак у Шенген су објективни, ми смо их испунили, и ако буде неких политичких питања ми ћемо их решавати на Савету", казао је Пленковић.

Он је додао да не очекује проблеме од држава које се сада противе уласку Бугарске и Румуније у Шенген.

Те две земље имају позитивну оцену о испуњавању критеријима још од 2011. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Terenac

27.09.2019. 20:40

Upravo suprotno. Plenkovicu pročitaj ponovo sengenski sporazum. Udarite slovenci, ne dajte nacistima šengen! Živela sloboda kretanja!

Simon

27.09.2019. 20:48

Tako je zo Plenkovicu,tko drugom jamu kopa i sam u nju upadne.Vi vise i ne znate na koji bi macin omeli Srbiju da se priblizi EU,pa sad vidite kako je to kad se tako drugi postave prema vama.