Председник најутицајније бошњачке странке СДА, Бакир Изетбеговић, сматра да би било добро да се БиХ суочи са кризом, да се у тој држави, како је рекао, одмере снаге и да се види ко шта може да уради и докле све то скупа сеже, те да мисли да ће се тада лидер СНСД, Милорад Додик, уверити да не може да разбије БиХ.

Сматра и да би Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, требало да одустане од покушаја доминације уценама и ултиматумина, да схвати да, како каже, то не иде и да се врати на "неке нормалне односе" поштовања Устава и закона.

Изетбеговић је говорећи о формирању државне власти, рекао да мисли да је време да се Додик одлучи и да сви у томе треба да му помогну.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Dodik: Izetbegović krivac što nije formirana vlast u BiH

"Он је на некој раскрсници. Десет или 15 година већ припрема нешто што би требало да буде јача позиција РС-а унутар БиХ или издвајање РС-а из БиХ, тако да је време да одустане од тога, да схвати да то не иде и да се врати на неке нормалне односе, да стабилизирамо прилике у земљи, да поштујемо уставноправни поредак, законе, да идемо у правом смеру, да престану кризе у овој земљи. Господин Додик је то покушао, неку доминацију да направи својим ултиматумима, уценама и време је да схвати да то не иде", рекао је Изетбеговић у у интервјуу за ФТВ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - AMERIČKA AMBASADA OPOMINjE SDA: Vratite se na Dejtonski sporazum

Што се тиче ХДЗ, када је НАТО у питању, они су, каже, на истом трагу као и СДА, али они, појашњава Изетбеговић, имају другачију тактику у односу на СДА.

"Они не би овако како ми то радимо, заковали ствари у вези са АНП-ом. Они би ушли у Савет министара и онда покушали да покрену НАТО пут БиХ. Ја мислим да не би успели. Ја мислим да им је Додик са својим понашањем, својим односом комплетним то онемогућио јер је цело време ту био један диктат, где ви јасно видите да ће се остварити доминација ентитета над државом. Било је време да се уђе у једну кризу и да се одмере те снаге", рекао је лидер СДА.

Према Изетбеговићу, Додик је препрека за формирање државне власти, а ХДЗ је препрека за формирање федералне власти.

"И једни и други имају проблем са законима. ХДЗ би да мења закон, па да онда правимо власт. СНСД би да не поштује донесене закона, па да правимо тако, не поштујући законе, власт. СДА искључиво инсистира на поштовању закона, владавине закона и Устава", твди Изетбеговић.

Говорећи о Програмској декларацији СДА, усвојеној на недавно одржаном конгресу те странке, у питању је, каже, да се у њој четири пута понавља исти став СДА о уставним променама у БиХ.

"Ми сматрамо да ентитетска подела и етничка подела убија оно што јесте суштина БиХ, једне мултиетничке заједнице... Оно што су у Пруду Тихић, Додик и Човић прихватили је било отприлике на том трагу, да би се затим, након што је настала галама у РС-у, Додик повукао и ми сматрамо да је, на крају крајева, то излаз за БиХ", каже Изетбеговић.

Додаје да СДА нема намеру то никоме да намеће, јер у преамбули Декларације је назначено да све треба постићи договором и компромисом.

"Што се тиче назива република, па БиХ јесте република. Ми бирамо власт на слободним изборима, од Председништва па наниже. То јесте република. БиХ је као република и призната 1992. године. Не видим шта је разлог да се на овакав начин, па помало и хистеричан, реагује на нешто што по четврти пут понављамо. Ја мислим да је разлог тај да се направи драма, па да се онда понуди једна декларација која заиста јесте опасна за БиХ, од стране СНСД-а, а која говори о издвајањима, сецесијама и слично", навео је.

Додао је да је можда добро што су се подигле тензије око Програмске декларације СДА јер ће је неко, како је казао, коначно да прочита.

Коментаришући последњи састанак челника странака из ентитета РС са председником Србије Александром Вучићем, председник СДА је изјавио да се види да је Додик ту нудио политичке авантуре и за њих тражио подршку и јединство Срба, док Вучић и Шаровић, судећи према реакцијама, нису били за то.

"Мислим да је време да господин Додик схвати да неке ствари не може да уради. Он каже да га чак и године стижу и да се он боји да неће неке ствари урадити, а које је планирао да уради за РС. Осећа да је добио подршку Срба у РС-у, да је као лидер ојачао, да има подршку Србије и Русије и да је неки моменат, ако се нешто може постићи, овај садашњи. Ја мислим да је добро да се суочимо са кризом, да се одмере снаге, да се види ко шта може да уради и докле све то скупа сеже. Мислим да ће се господин Додик уверити да то не може да уради, да не може да разбије БиХ, издвојити РС и постигне више од онога што је тренутни статус РС-а. Понекад кризе донесу нешто добро", рекао је Изетбеговић.

Навео је да је да су западне земље својевремено октроисале Додика у власт РС-а те да је и он заговарао социјалну и економску причу, али да је затим направио преокрет од 180 степени и сада упориште тражи у национализмима и да буде играч Русије који се супроставља НАТО-у.

"Он уствари увлачи Русију у те све приче, да би добио подршку за своје политичко деловање и евентуално да покушава да буде упамћен као неки српски лидер који је, ето, завршио неки српски пројекат који је почео пре 25 година и време је, као што кажем, да одмери господин Додик и сви ми докле то може ићи и да са тиме престане", навео је Додик.