Глуви на поруке Брисела

В. КАДИЋ

26. 09. 2019. у 08:56

Глуви на поруке Брисела

Чланови Одбора на састанку / Фото Скупштина ЦГ

Упркос позивима Европе да сви уђу у Одбор за изборну реформу, у опозицији нема јединства. Демократски фронт чека на потез Европске комисије и да ли ће притиснути власт. Усагласити минимум захтева па у реформу

ИСТА мета, исто одстојање. Тако би се могао окарактерисати епилог састанка представника опозиције са Аивом Оравом, шефом Делегације ЕУ у Подгорици, јер, нико од присутних црногорских парламентараца није одустао од својих чврстих ставова - да без техничке владе нема ни избора. Упркос томе што су он, као и други страни амбасадори за то да сви представници уђу у Одбор како би се наставила прича о крупном проблему. У Демократском фронту су категорични: не желе да им Европска унија поставља захтеве, додајући као услов за учешће у Одбору за изборну реформу, измене Устава у делу идентитетских питања.

- На потезу је Европска комисија и да видимо да ли код њих постоји искрена жеља да изврши притисак на власт - каже Милутин Ђукановић (ДФ).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ДПС за електране, а премијер против!

Међутим, из Демократске Црне Горе верују да Одбор има довољно времена да до краја године заврши посао и креира своја решења. То је јуче потврдио Борис Богдановић, генерални секретар ове партије, додајући да партије у Одбору представљају посланици са искуством, који са експертима из Венецијанске комисије, ОЕБС-а, ОДИХР-а и Европске комисије могу сва предложена решења преточити у норму.

- Када на столу имате прецизна решења за блокаду изборних манипулација и изборног криминала, онда не треба много времена за конкретизацију одређених решења - оцењује Богдановић.

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић није оптимиста када је реч о резултатима које Одбор може да постигне.

- Волео бих да се коначно створе услови за фер и поштене изборе. Мислим да је опозиција требало на старту да договори минимум захтева које ће предочити ДПС-у, па са те позиције кренути даље у реформу изборног законодавства - сматра Јоковић.

Посланик Предраг Секулић (ДПС) и члан Одбора, оптужио је Демократе да не желе било какав договор.

- Није само то однос према ДПС-у него и према осталим партијама из владајуће коалиције, али исто тако и према НВО сектору и колегама из академске заједнице који су последњих годину и по дана радили на ономе што су добра и демократска решења када су у питању изборни закони - тврди Секулић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Породица Машовић поклонила 25 лап топова гимназији ''Панто Малишић'' у Беранама

НЕМА ТЕХНИЧКЕ ВЛАДЕ

МИЛОШ Николић (ДПС) сматра да не постоји никакво реално утемељење или услов за формирање техничке владе.

- Спремни смо да у Скупштини разговарамо о даљој реформи изборног законодавства и о свим оним институцијама за које је опозиција заинтересована, у смислу даљег побољшања услова, и начина квалитета рада и транспарентности процеса - поручио је Николић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације