Мицотакис са Заевим: Не слажем се са Преспанским споразумом, али је Грчка дужна да га поштује

Танјуг

25. 09. 2019. у 11:05

Мицотакис са Заевим: Не слажем се са Преспанским споразумом, али је Грчка дужна да га поштује

Фото: влада.мк

Мицотакис је рекао Заеву да он не би потписао Споразум из Преспе, који је претходна грчка влада на челу са Алексисом Ципрасом потписала са Северном Македонијом у јуну 2018. године
Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је македонском колеги Зорану Заеву да је, иако се не слаже са Преспанским споразумом, Грчка дужна да га поштује, преноси грчка агенција АНА-МПА.

Према грчким владиним изворима, Мицотакис је рекао Заеву да он не би потписао Споразум из Преспе, који је претходна грчка влада на челу са Алексисом Ципрасом потписала са Северном Македонијом у јуну 2018. године, али да је тај споразум сада део међународног права и да је Грчка дужна да га поштује.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Хрват у Немачкој ухапшен због нацистичког поздрава

Он је истакао да је у време ратификације Преспанског споразума у грчки парламент, као лидер опозиције чинио све што је могао да спречи његову ратификацију.

Мицотакис је позвао Заева да у складу са временским оквирима испуњава обавезе из споразума, посебно у вези заштите трговинских марки.

Заев је рекао да је његова влада посвећена спровођењу Преспанског споразума.

Он је додао да ће примена споразума повећати грчке инвестиције у Северној Македоније, док је на то Мицотакис рекао да непостојање споразума у прошлости није спречило то да се догоди.

Мицотакис и Заев сусрели су се јуче по први пут, на маргинама генералне скупштине УН у Њујорку, након што су одржани парламентарни избори у Грчкој на којима је актуелни грчки премијер Киријакос Мицотакис победио бившег премијера те земље Алексиса Ципраса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације