Галијашевић: Кавазовић ће бити реизбран на челу ИЗ у БиХ

Танјуг

24. 09. 2019. у 13:01

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да је актуелни поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић фаворит за добијање још једног мандата на челу те верске заједнице, а да би његов реизбор на челу Исламске заједнице у БиХ требало да уведе у

Галијашевић: Кавазовић ће бити реизбран на челу ИЗ у БиХ

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић / Фото А. Станковић

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да је актуелни поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић фаворит за добијање још једног мандата на челу те верске заједнице, а да би његов реизбор на челу Исламске заједнице у БиХ требало да уведе у "мирније воде" ту заједницу и омогући наставак бављења верским, а не политичким питањима.

Коментаришући за Инсајдер предстојећи Сабор Исламске заједнице у БиХ, на којем ће 12. октобра бити биран нови реису-л-улема између садашњег Хусеина Кавазовића, председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлића и мостарског муфтије Салема Дедовића, Галијашевић оцењује да противкандидати Кавазовића имају минималне шансе за победу.

"Највеће шансе за победу има досадашњи реис Хусеин Кавазовић. Он је активностима које је предузимао на плану обједињавања Исламске заједнице, као и на плану решавања проблема паралелних џемата, у чему је чак остао и без подршке државе, стекао посебну врсту поверења унутар свих слојева Исламске заједнице. Кавазовић је успео да Исламску заједницу прилично одвоји од политике, тако да она већ неко време не представља продужену руку СДА", тврди Галијашевић.

За Муамера Зукорилића, Галијашевић каже да се ради о "врло агилном човеку чије је деловање у Србији последњих година позитивно".

"Зукорлић и у Скупштини Србије и у Рашкој области делује позитивно и амортизује нацистичко деловање СДА и Сулејмана Угљанина. Његово деловање у Србији је прилично коректно и делује умирујуће на бошњачко-српске односе, како у Србији тако и ван њених граница. Међутим, Зукорлићев главни хендикеп у кандидатури за поглавара Исламске заједнице у БиХ је у томе што је из друге државе, без обзира што има држављанство БиХ", навео је Галијашевић.

Што се тиче шанси трећег кандидата за новог реиса, мостарског муфтије Салема Дедовића, Галијашевић оцењује да је његова кандидатура "више протоколарне природе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације