Око 11.000 грађана Црне Горе у понедељак је одјављено из здравственог информационог система Фонда за здравствено осигурање, због проблема у Централном регистру становништва, преносе црногорски медији.

Због тога велики број грађана није могао да оствари право на лечење, јер их код изабраних доктора и у болницама није било у евиденцији осигураника, преноси РТЦГ позивајући се на Дан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Безбеднија куповина на мрежи

Директор Фонда за здравствено осигурање Сеад Чиргић је објаснио да је дошло до застоја у раду Централног регистра становништва (ЦРС), као и да заједно са стручњацима из сектора информационог система МУП-а Црне Горе, у чијој је надлежности ЦРС, покушавају да реше проблем одјаве осигураника.

"База осигураника ФЗОЦГ један је од битнијих регистара у држави и као таква представља темељ функционисања укупног здравственог информационог система. С обзиром на то да се подаци које она садржи црпе из надлежних регистара, од пресудног значаја је тачност података које нам достављају институције за вођење тих регистара. Приметили смо одређене сметње у функционисању Централног регистра становништва, и у комуникацији са колегама из њиховог ИТ сектора покушавамо да утврдимо узроке и нађемо трајно решење за превазилажење овог и сличних проблема", рекао је он.

Наведени застој у раду ЦРС-а за последицу је, како је рекао, имао одјаву извесног броја осигураника са здравственог осигурања, што је значило и немогућност електронске обраде ових пацијената кроз интегрални информациони систем здравства.

"Брзом реакцијом и увођењем процедура за опоравак система успели смо да средином дана податке у бази Фонда вратимо на пређашње стање, што ће омогућити даљу несметану обраду одјављених пацијената, без трајних или значајних последица по здравствени систем", објаснио је Чиргић.

Директор Фонда за здравствено осигурање је навео да су морали да прекину ажурирање података преко централног регистра становништва.