ИЗЈАВА Генција Ниманбегуа, потпредседника Скупштине Црне Горе, да институције ове државе немају план како да реше дискриминацију и да Албанцима у Плаву и Гусињу омогуће да остваре уставом гарантовано право на сразмерну заступљеност при запошшљавању, представља провокацију за косовске Црногорце, саопштио је председник Удружења Црногораца Косова, Слободан М. Вујичић.


Прочитајте још: ПОТПРЕДСЕДНИК ЦРНОГОРСКОГ ПАРЛАМЕНТА ТВРДИ: Албанци у Плаву и Гусињу дискриминисани


Он је навео да би црногорска заједница била пресрећна да има и пола онога што имају Албанци у Црној Гори.

- А да не говоримо о реципроцитету. На Косову на централном нивоу не ради ни један Црногорац док у Јавном сектору и на општинском нивоу запослено је свега нас петоро! Одлазећа косовска влада одбила је да изради и усвоји акциони план којим би се усвојена Стратегија за афирмацију и интеграцију црногорске заједнице ставила у функцију, на шта чекамо још од 2016.године.

Вујичић подсећа да су Црногорци изопштени из косовског устава.

- Тиме је начињен незапамћени етноцид над 28.000 аутохтоних припадника црногорске заједнице на Косову. Позивамо вас као аутохтоног Албанца који је део институција наше матичне државе, да учините напоре како би косовске институције престале са континуираном и систематском дискриминацијом и асимилацијом црногорске заједнице на Косову. Уколико се то не спречи, на попису становништва 2021. Црногорци ће потпуно нестати, поручио је Вујичић.