УСТАШИЗАЦИЈА ХРВАТСКЕ: За дом спремни одзвањало Копривницом

Ј. КЕРБЛЕР

23. 09. 2019. у 12:23

УСТАШИЗАЦИЈА ХРВАТСКЕ: За дом спремни одзвањало Копривницом

Фото Танјуг

Под окриљем спортских игара дух усташтва опет дефиловао Хрватском. Поновљене прозивке и напади домољуба на лидера Срба Милорада Пуповца

ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

УСТАШИЗАЦИЈА и напади на лидера Срба Милорада Пуповца, поново су добили на замаху у Хрватској.

Прошлог викенда чланови ХОС у црним униформама и са заставама на којима је писало "За дом спремни" постројили су се на тргу у Копривници, а затим кренули према кампусу где су се игре одржавале. Спортске игре ветерана организовало је Удружење драговољаца ХОС Копривнице, а присуствовао им је и министар бранитеља Томо Медвед. На скупу је био и Марко Скејо, као ратни заповедник ХОС-ове бојне "Рафаел Бобан", а узвикивало се "За дом спремни" и певало "Лијепо ли је Хрват бити".

Градоначелник Копривнице Мишел Јакшић, који је из СДП-а, није се оградио од догађаја на скупу, а из саопштења града Копривнице може да се ишчита како је град финансијски помогао организаторима са око 700 евра, али да нико не може предвидети што ће се на скупу догодити и говорити.

- Хрватско се друштво игра ватром - коментарисао је догађаје у Копривници историчар др Твртко Јаковина. - Ако жели Хрватску коју ће одређивати Скејо, онда је ово нормалан тренд. Хрватска по мери Скеје одговара одређеном броју грађана који сматрају да могу живети од хрватства, и то од оваквог, шовинистичког, усташког. То је једина тачка око које се та популација окупља.

Каже да држава храни те људи који лицитирају домољубљем и стално се померају границе према рехабилитацији НДХ.

Историчар др Иво Голдштајн каже да је копривнички дефиле ХОС значајан корак у легализацији поздрава "За дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске.

- Дух је пуштен из боце и тешко га је вратити - сматра Голдштајн. - Скупови са усташким поздравом постали су, волели ми то или не, део уобичајеног политичког живота. Такви догађаји више нису појединачни случајеви, него су део организоване кампање.

А у недељу је удружење ветерана Хвидра поново напало Милорада Пуповца, којег је оптужило да је "злоћудни тумор на најосетљивијем месту Хрватске".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки други Хрват подржава "За дом спремни"


- Његови поновни иступи у словеначком "Делу" врве од нетачних, неистинитих изјава које оптужују и деле пацке хрватским грађанима и Републици Хрватској - наведено је из Хвидре. - Вежући се за ћирилицу, за угроженост Срба у Хрватској - начин на који се он обраћа и на који осуђује Хрватску, сматрамо да то није примерено.

Како сада стоје ствари, наставак коалиције ХДЗ и СДС није споран и само се чека тренутак када ће се то и званично потврдити. Премијеру Пленковићу је стало да садашња коалиција остане јединствена, али остаје питање како се Хвидра "отела" контроли, када се зна да је на њеном челу Јосип Ђакић, иначе члан ХДЗ, баш као што је то и Пленковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Усташки поклич ЗДС поново дели хрватско друштвоОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ

Пуповац је у интервјуу за "Дело", између осталог, изјавио да је ретроградни процес у Хрватској почео да се развија након ослобађајуће пресуде двојици генерала у Хагу 2012. Анти Готовини и Младену Маркачу, а ојачао је после уласка Хрватске у Европску унију. Све је достигло "врхунац" протестима због постављања ћириличних табли у Вуковару.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

logika

23.09.2019. 13:10

Uglavnom su katolici Hrvatske, i danas kao i pre ostali isti. Nije bilo nikakvih promena u odnosu prema NDH i ustašama, kao što nije bilo ni posle drugog svetskog rata. Jedino što nisu smeli, u periodu posle drugog svetskog rata, da se javno eksponiraju kao danas.

Рашо

23.09.2019. 13:28

Ако држава и народ који је починио три геноцида у једном веку ни једном не буду кажњени него награђени сасвим је логично да наставе тако да се понашају и чиниће то све док не "плате дугове" за раније почињена зла. Нема ту ништа необично нити иа места чуђењу. За чуђење је једино да Србија и Срби немају организован приступ истраживању, документовању и доказивању злочина да би се тај процес најзад отворио!

darko

23.09.2019. 17:51

@Zli Porucnik - Ne slažem se baš s tomob jer ima i crnogorskih ustaša i to preko nekoliko.

RistaCrnoHumorista

23.09.2019. 15:25

Oni nemaju druge istorije osim NDH tvorevine. Ban Jelačić što se njime toliko ponose kod nas je u rangu drugorazredne istorijske ličnosti, a najveće ličnosti u istoriji su im ustaše Josip Broz, Ante Pavelić i Franjo Tuđman, tako da osim fašizma od Hrvata neočekujem ništa drugo!!!

Jo pariz

23.09.2019. 17:01

Sto kukate ko neki hrvati pa iznesite cetnicke uniforme.pevajte za kralja i otadzbinu u ime BOGA.zivela Srbija.Ubij neprijatelja.zivelo Pravoslavlje.a ne puna su vam usta iemo u evroopu a mislité na e zajednicu.postali ste gore p od svih iz bivse jugoslavije.Rodoljube ste sto papsili sto pobili sto neprijatelju isporucili.veru Pravoslavnu ste zapostavili.drazi su vam beogradski masoni grozne tv emisije zadruga i neznam kojekakve bljuvotine turske serije.a sad vam smetaju hrvati.

Marko

23.09.2019. 17:06

Jedino protiv koga su u celoj njihovoj istoriji doticni ratovali su srpski starci, babe i deca koju su nemilosrdno ubijali po nebranjenim selima i Jasenovcu. Tisucljetna lepa njihova a zastava im od juce. Preko dana pricaju a nocu buncaju o Srbima. Kad nesto slave opet samo o Srbima. Puni komplexa, zlobe.. Svakoj imperiji su se sagli do zemlje. Sta bi radili da su ratovali protiv nato i 20 najjacih zemalja na svetu, ili oborili neki nevidljivi?

Ljube

23.09.2019. 17:46

Ovo lici na samounistenje ovog naroda ,Hrvata ,,oni nemaju pameti najvise dve tri godine i oni pucaju ,gase se ....zivi bili pa videli

Oskar

23.09.2019. 18:34

Šta se palite na hrvate i šta rade u svpjoj domovini.Pa Vi imate ministra vojnog srtućnjkaka za zraćne prevoz eura iz Kanade! Hahahahhihihih

Др Милан Лекић

23.09.2019. 20:55

"Католичка акција - трећи део". На један позив Римокатоличке цркве то фарисејство би престало, али њега нема. Ради се о припреми за нови рат у коме би крајњи исход био потпуна ревизија резултата оба Светска рата на Балкану и довршење последњег - стварање Велике Албаније и Велике Хрватске. Зато Немци, Ватикан и ЕУ "ћуте", а од Додика и Вучића иза кулиса траже подршку за решење "Косовског" и ткз. "хрватског питања у БиХ". Српски одговор мора бити интернационализација "хрватског питања" у УН...

Zuco

26.09.2019. 19:00

Zanimljivo koje smo mi p ,vecina komentatora sigurno ima HR papire s Hrvatskim grbom.I rado ih nose u dzepu kad idu radit u EU.I rado primaju HR kn koje su direktno povezane s NDH.Jer im je tvorac Pavelic.One nikom ne smetaju a smeta pozdrav.

komandant 1001

01.10.2019. 10:30

@Zuco - Te pare HR (kune) su dokaz ustaške prisutnosti u HR odnosno ustašizacije koja je gmizala a sada se diže na zadnje noge.Ništa čudno ništa neobično za slučajnu državu