ЗАГРЕБ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

УСТАШИЗАЦИЈА и напади на лидера Срба Милорада Пуповца, поново су добили на замаху у Хрватској.

Прошлог викенда чланови ХОС у црним униформама и са заставама на којима је писало "За дом спремни" постројили су се на тргу у Копривници, а затим кренули према кампусу где су се игре одржавале. Спортске игре ветерана организовало је Удружење драговољаца ХОС Копривнице, а присуствовао им је и министар бранитеља Томо Медвед. На скупу је био и Марко Скејо, као ратни заповедник ХОС-ове бојне "Рафаел Бобан", а узвикивало се "За дом спремни" и певало "Лијепо ли је Хрват бити".

Градоначелник Копривнице Мишел Јакшић, који је из СДП-а, није се оградио од догађаја на скупу, а из саопштења града Копривнице може да се ишчита како је град финансијски помогао организаторима са око 700 евра, али да нико не може предвидети што ће се на скупу догодити и говорити.

- Хрватско се друштво игра ватром - коментарисао је догађаје у Копривници историчар др Твртко Јаковина. - Ако жели Хрватску коју ће одређивати Скејо, онда је ово нормалан тренд. Хрватска по мери Скеје одговара одређеном броју грађана који сматрају да могу живети од хрватства, и то од оваквог, шовинистичког, усташког. То је једина тачка око које се та популација окупља.

Каже да држава храни те људи који лицитирају домољубљем и стално се померају границе према рехабилитацији НДХ.

Историчар др Иво Голдштајн каже да је копривнички дефиле ХОС значајан корак у легализацији поздрава "За дом спремни" и даљој усташизацији Хрватске.

- Дух је пуштен из боце и тешко га је вратити - сматра Голдштајн. - Скупови са усташким поздравом постали су, волели ми то или не, део уобичајеног политичког живота. Такви догађаји више нису појединачни случајеви, него су део организоване кампање.

А у недељу је удружење ветерана Хвидра поново напало Милорада Пуповца, којег је оптужило да је "злоћудни тумор на најосетљивијем месту Хрватске".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки други Хрват подржава "За дом спремни"


- Његови поновни иступи у словеначком "Делу" врве од нетачних, неистинитих изјава које оптужују и деле пацке хрватским грађанима и Републици Хрватској - наведено је из Хвидре. - Вежући се за ћирилицу, за угроженост Срба у Хрватској - начин на који се он обраћа и на који осуђује Хрватску, сматрамо да то није примерено.

Како сада стоје ствари, наставак коалиције ХДЗ и СДС није споран и само се чека тренутак када ће се то и званично потврдити. Премијеру Пленковићу је стало да садашња коалиција остане јединствена, али остаје питање како се Хвидра "отела" контроли, када се зна да је на њеном челу Јосип Ђакић, иначе члан ХДЗ, баш као што је то и Пленковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Усташки поклич ЗДС поново дели хрватско друштвоОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ

Пуповац је у интервјуу за "Дело", између осталог, изјавио да је ретроградни процес у Хрватској почео да се развија након ослобађајуће пресуде двојици генерала у Хагу 2012. Анти Готовини и Младену Маркачу, а ојачао је после уласка Хрватске у Европску унију. Све је достигло "врхунац" протестима због постављања ћириличних табли у Вуковару.