ИРИНЕЈ ИМ ОКУПАТОР: Захтев за забрану уласка челника СПЦ у Црну Гору

В. КАДИЋ

23. 09. 2019. у 09:59

Грбаљ дочекује српског патријарха упркос срамној иницијативи присталица Црногорског покрета

ИРИНЕЈ ИМ ОКУПАТОР: Захтев за забрану уласка челника СПЦ у Црну Гору

Фото Танјуг

ЊЕГОВА светост, патријарх српски Иринеј, биће гост Грбљана 27. и 28. септембра на прослави великог празника - 800 година аутокефалности Српске православне цркве и светосавља, као и миленијум и по трајања манастира Подластва, без обзира на притиске "стопостотних Црногораца" окупљених око Црногорског покрета Стева Вучинића, секретара канонски непризнате Црногорске православне цркве, који његов долазак доживљавају као "окупацију од стране Србије"!

Покрет је у понедељак Врховном државном тужилаштву поднео кривичну пријаву против Организационог одбора прославе захтевајући од ВДТ да забрани патријарху Иринеју долазак у Црну Гору, чија СПЦ "се на нашу земљу протегла захваљујући војно-жандармеријским бајонетима српске окупационе војске 1918".

У пријави наводе да је патријарх 24. јула прошле године изјавио: "У Црној Гори цркви је горе него под Османлијама, а Србима него у НДХ".

- Злоупотребом неспорнога понтификалнога ауторитета у српскоме народу, том намерном и неутемељеном изјавом, која је заснована на злонамерној интерпретацији чињеница, распирио је антицрногорске страсти код црногорских Срба с циљем да их наоружа мржњом против сопствене домовине и наоружао их је - написано је у пријави.

Оптужили су и митрополита црногорско-приморског Амфилохија као "инспиратора, иницијатора, организатора и руководиоца свих организација којима је циљ рушење уставног поретка и анексија Црне Горе Србији, и то по сваку цену и без обзира на жртве". Наводе да је СПЦ у "Црној Гори дубоко антицрногорска и антиевропска институција у функцији великодржавног интереса Србије, која против ове земље води необјављени рат још од 1989. године"!Упозоравају да је намера организатора прославе у Грбљу да "подстакну великосрпске шовинисте да земљу доведу у потчињен статус Србији, да их охрабре да се у коначници боре да територију Црне Горе припоје Србији, или Боку Которску издвоје из Црне Горе".

"Циљ је да се употреби маса и званичници из Србије, који ће говорити на том скупу као једна врста јавне претње уставном уређењу и да охрабре великосрпске шовинисте да на било који начин свргну неке од највиших државних органа Црне Горе или представнике тих органа", истиче се у пријави уз наводе да се овим скупом жели индиректно "распирити мржња према Црногорцима и њиховој држави".

ЗЛА НАМЕРА

МИ се радујемо доласку нашег патријарха и великог догађаја који нам предстоји 27. и 28. септембра, а кривичне пријаве које подноси несрећни Црногорски покрет и његов вођа Стево Вучинић немају никакву тежину сем што злом намером желе да изазову сумњу и несрећу код овог напаћеног народа - каже за "Новости" свештеник Мијајло Бацковић.ЦАРЕВИЋ: СВОЈИ НА СВОМЕ

ЊЕГОВА светост патријарх српски Иринеј нам је потврдио долазак, и ту је тачка, каже за "Новости" градоначелник Будве Марко Бато Царевић, члан Организационог одбора прославе, који на кривичне пријаве које подноси ЦП каже да оне немају никаквог значаја, ни снаге. - Мора се знати да је Бока била посебна држава и да се 1918. ујединила са Србијом. Црна Гора је у то време такође била држава, али до нас, која се касније ујединила са Србијом и Боком. То је историја, али и истина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Los Angeles Vasojevici

23.09.2019. 14:13

Vasa Visosti,uvijek ste dobrodosli u Srpsko Berane i srpsku Budvu,uz Vas je 80 odsto stanovnistva Crne Gore! Blagosloveni da ste i jedva cekamo Vas dolazak..

Darko

23.09.2019. 20:22

Mali je to broj izdajnika u Crnoj Gori.Ipak smo mi jedan narod...barem ja tako mislim

Шатор

23.09.2019. 22:16

Што не напишете мало више о овом Вучинићу, ко су му матер а ко ћаћа, ко су ти Вучинићи, питати родбину шта мисли о њему, има ли их ђе по Србији или РС, чиме се баве и тако, да стекне се мало шира слика о изроду...

SS

23.09.2019. 22:28

Braćo Crnogorci vrijeme je da kazete ono sto u srcu nosite i pokazete vladajucoj kasti da im nije mijesto u slobodarskoj Crnoj Gori inače neka Vam Bog oprosti jer samo on moze da oprosti krsenje 10 bozijih zapovjesti.

Ролекс.

24.09.2019. 00:40

Има их у Далматинском Косову али нису изроди као тај мамлаз.