ДО ВЛАСТИ САМО НА ИЗБОРИМА: Ново комешање на црногорској политичкој сцени

М. Секуловић

23. 09. 2019. у 08:15

ДО ВЛАСТИ САМО НА ИЗБОРИМА: Ново комешање на црногорској политичкој сцени

Бранимир Гвозденовић, Владимир Мартиновић

Ко опструира реформу изборног законодавства? Гвозденовић: Опозиција маши суштину. Мартиновић: ДПС обмањује грађане

УЧЕШЋЕ у извршној власти мора се добити на изборима и никако другачије. Ово је порука коју је у недељу опозицији упутио потпредседник Скупштине Црне Горе Бранимир Гвозденовић, који је председник Одбора за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства, око чије попуне ће се данас водити жестока битка на седници Административног одбора.

Прочитајте још: Опозиција тражи оставке Станковића и Катнића

- Важно је да се опозиција активно и без одгађања укључи у рад тог тела. Ми ћемо до последњег тренутка бити стрпљиви, али и паралелно радити на текстовима реформских закона, како не бисмо упали у замку могуће намере или несналажења појединих опозиционих партија да сталним пролонгирањем почетка рада Одбора закаснимо за реформу. Рекао бих да се, као и до сада, кад је поступање опозиције у вези са формирањем Одбора у питању, често ради о форми, а суштина се занемарује - казао је Гвозденовић.

Председник Скупштине истиче да постоје мишљења да неке од опозиционих партија не желе суштину, већ да им је искључива намера да одуговлаче процес како се не би спровеле реформе, али да он као председник Одбора, не жели да верује да је то тако.

- Нико, осим нас, не каже хајде да кренемо коначно да радимо, да се фокусирамо на суштину и дођемо до неког предлога. Не, ми и даље причамо да ли Одбор треба проширити, да ли треба формирати неке пододборе (сад неко предлаже пододборе, надам се не само да би се то разликовало терминолошки од наших радних група). Може се рећи да има помака - казао је је Гвозденовић.

Њему је одмах "отписао" потпредседник Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић, констатацијом да је за Гвозденовића свака тема довољно инспиративна да поводом ње обмањује јавност.

Како би ДПС, када би уопште размишљао о изборној реформи, њу замишљао? Можда би имали предлог да се уместо коверата током изборног процеса у употребу уведу спортске торбе, подсећају Демократе на аферу "Коверта".

- Гвозденовић је, још једном, обмануо и око радних група за које, опет, тврди да су формиране. Ако су формиране, зашто се толико устручава да одлуке о њиховом формирању достави, без одлагања, свим учесницима у раду Одбора - пита Мартиновић. - Зато што зна он добро да нису формиране него да, на тај начин, свесно, већ годину дана ради на опструкцији Одбора за свеобухватну изборну реформу.

ПОПУНА ОДБОРА

АДМИНИСТРАТИВНИ одбор данас би требало да се изјасни о захтеву Посебног клуба посланика да Александар Дамјановић буде члан Одбора за реформу изборног и другог законодавства. Посебни клуб посланика је захтевао да Демократе уступе једно од два места у Одбору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације