ДА би Демократски фронт учествовао и гласао за најављене изборне реформе српски језик, уз црногорски, мора да се нормира као други службени језик, да се поред постојеће државне заставе уведе и народна застава - тробојка из 1905. године, као и да се химна скрати за строфе које је написао Секула Дрљевић.


Прочитајте још: Митрополија црногорско-приморска забринута ћутањем владе


Ово су електронски медији у Црној Гори објавили као предлог допуна Устава Црне Горе, у делу идентитетских питања, који би посланички клуб Демократског фронта требало да преда Уставном одбору у наредних 15 дана.

Овај предлог, сличан је, па чак и готово идентичан предлогу Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије из 2011. године, којим је затражена промена одредаба које дефинишу службени језик, заставу и химну.


Прочитајте још: Епископ Јоаникије: Црногорска власт спроводи окупациони програм


- Предлаже се да се Устав допуни новим чланом 13 а, којим би било прописано да уколико неки од језика у службеној употреби буде језик којим говори највећи број грађана на попису, да тај језик постаје други службени језик – наводно је предлог ДФ, који би морао да у Скупштини Црне Горе добије двотрећинску већину, али и потврду на референдум за шта би требало да гласа око 360.000 грађана, што је, акко ствари стоје, тешко изводљиво, осим ако не буде догвоора са ДПС.

Иначе, Уставом Црне Горе је прописано да је службени језик у Црној Гори - црногорски језик, а да су ћирилично и латинично писмо равноправни, док су у службеној употреби и српски, босански, албански и хрватски језик, што је додуше, када је у питању српски језик мртво слово на папиру, мада су за Устав Црне Горе из 2008. године гласали посланици Покрета за промене који је сада конституент Демократског фронта.