Епископ Јоаникије: Црногорска власт спроводи окупациони програм

М. СЕКУЛОВИЋ

21. 09. 2019. у 00:30

Епископ Јоаникије: Црногорска власт спроводи окупациони програм

Владика Јоаникије Фото Епархија

Епископ будимљанско-никшићки на манифестацији "Моја ћирилица" у Беранама; Мењају идентитет и историју као у време Првог и Другог светског рата

АКТУЕЛНА црногорска власт, кроз културну политику, и ону која се дотиче вере, спроводи окупациони програм. Да ли извршава програм неког другог или извршава своју политику, свеједно је. Своди се на исто. Исте су намере - да се промени идентитет и историја овог народа, као што је Аустроугарска имала намеру да у време окупације потисне, избрише или прекроји историју Црне Горе. Тако, заправо, раде данашње власти и, у сваком случају, спроводе окупациони програм Аустроугарске монархије и Италије из времена Првог и Другог светског рата. То је више него очигледно.

Ово је у Беранама на манифестацији "Моја ћирилица", коју су организовали Матица српска - Друштва чланова у Црној Гори, Епархија будимљанско-никшићка и Црквена општина Беране, казао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Он је истакао да би, када је реч о ћирилици, нарочито у светлу великог јубилеја - осамстогодишњице СПЦ и настанка ћириличког писма, било примерено говорити о њеном духовном, културолошком, просветном значају.

- У пракси је сасвим другачије. У свим државним институцијама Црне Горе користи се искључиво латиница, у свим документима. Дакле, формално ћирилица није забрањена, али у пракси јесте и то на најгрубљи могући начин, а то иде дотле да ми, који желимо да имамо, макар, личну карту на ћирилици, морамо да потпишемо неки документ. Том безакоњу, кршењу Устава, које се спроводи од стране власти, народ Црне Горе мора да се успротиви.


ЗЛО ЋЕ ПРОЋИ

ВЛАДИКА Јоаникије је додао да је црногорски народ ћирилички, да се не одриче свог писма и да ће истрајати.

- И ово зло, пре или касније, ће проћи, јер није утемељено у души овог народа, није утемељно ни у данашњем Уставу Црне Горе, што нам не значи много. Много нам више значи да није утемељено у народу, него се на вештачки начин спроводи, не, чак, ни на вештачки, него, можемо слободно рећи, на насилни начин. То је оно што је жалосно али, наравно, да се треба борити против тога - закључио је епископ Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације