НЕНАД Нено Вујошевић саслушан је у Врховном државном тужилаштву, и одређен му је притвор у трајању од 72 сата због утицаја на саучеснике и опасности од бекства, јер је Црну Гору напустио након што је Душко Кнежевић најавио да ће објавити снимак са доказима о корупцији у тужилаштву. Вујошевић је ухапшен данас на аеродрому у Подгорици око 9.30, а потом упућен на саслушање у Специјално државно тужилаштво.

Реч је о човеку који се сумњичи да је део криминалне групе на чијем је челу председник "Атлас групе" Душко Кнежевић. Он је у телефонском разговору са одбеглим бизнисменом тврдио да је подмићивао Врховног државног тужиоца Ивицу Станковића, који је касније демантовао те наводе.

Вујошевићев адвокат Боривоје Боровић казао је да је Вујошевић негирао кривицу, уз формулацију "да је замајавао Кнежевића преко телефона".

- Мој брањеник је врло револтиран понашањем Кнежевића. Снимљени разговори не могу да се по законима Црне Горе користе као доказ, те за објављивање разговора мора да постоји сагласност људи који комуницирају телефоном - казао је адвокат Боривоје Боровић. - Пошто сагласност Вујошевић не даје, Кнежевић би морао да уђе у судницу па да да своју сагласност. Зато против мог брањеника не постоји ниједан доказ у овом предмету. Тужилац је донео меру задржавања, што је више по мени формална ствар.

А Кнежевића, Велика Британија може да изручи по захтеву Црне Горе.

Влада је у четвртак на седници утврдила Предлог закона о потврђивању уговора између Црне Горе и Велике Британије, којим се допуњава Европска конвенција о екстрадицији и "олакшава њена примена".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вујошевић приведен тужиоцу; Појавио се трећи снимак Душка Кнежевића (ВИДЕО)

Уговор између две државе потписали су 5. марта ове године представници двеју влада, црногорски вицепремијер Зоран Пажин и британски министар за Европу Алан Данкан. Афера "Атлас" почела је почетком године истрагама СДТ-а против Кнежевића, а потом и његовим објављивањем снимака који указују на корупцију у деловима власти.

У уговору, који је објавила и Влада, наводи се да Црна Гора или Велика Британија неће одбити изручење свог држављанина уколико га друга земља тражи за кривична дела за која се, према прописима обеју страна, може изрећи казна затвора од најмање пет година. Кнежевић се сумњичи за корупцију за коју је запрећена казна изнад пет година.

У уговору се такође наводи да изручење може бити одбијено ако замољена држава преузме извршење санкција. Велика Британија је чланица Савета Европе, као и Црна Гора, које обавезује Европска конвенција о екстрадицији.


МИЛАЧИЋ НА СЛОБОДИ

ПРЕДСЕДНИК Праве Црне Горе Марко Милачић, генерални секретар Владислав Дајковић, као и остали ухапшени чланови Праве пуштени су на слободу након 48 часова од привођења.

- Права Црна Гора ће још јаче и још снажније кренути у борбу за слободну Црну Гору, за достојанство свих грађана. Не могу нас заплашити, овим су нас само ојачали - поручио је Милачић. - Сломили су ми прст, али ми нису ни такли кичму. М. С.