АМЕРИЧКА АМБАСАДА ОПОМИЊЕ СДА: Вратите се на Дејтонски споразум

С. МИШЉЕНОВИЋ

петак, 20. 09. 2019. у 08:22

АМЕРИЧКА АМБАСАДА ОПОМИЊЕ СДА: Вратите се на Дејтонски споразум

Реакција америчких званичника на документ СДА Фото Ослобођење.ба

Они сматрају да ова врста реторике не решава свакодневне проблеме грађана БиХ, већ даље подстиче постојеће политичке тензије
АМЕРИЧКА амбасада у БиХ изразила је забринутост због политичких ставова у декларацији СДА и вратила странку Бакира Изетбеговића на "дејтонска подешавања"! Из Амбасаде САД су изразли забринутост због одређених политичких ставова који не помажу и изазивају поделе, а представљене су у недавној декларацији СДА. - Ова врста реторике не решава свакодневне проблеме грађана БиХ, већ даље подстиче постојеће политичке тензије, порука је из Амбасаде САД.

Због Декларације САД, која је удар на интегритет Републике Српске, лидери странака из РС одлазе код председника Србије Александра Вучића на консултације.

Небојша Радмановић, потпредседник СНСД, каже за "Новости" да је увек добро да координација било каквих активности из Републике Српске буде код председника Србије.

Прочитајте још - Опасан удар на "Дејтон"

- Веома је добар потез што председник Србије Александар Вучић сазива лидере политичких партија из РС на консултације у једном кризном тренутку. Не кризном за Републику Српску, већ кризном за БиХ где се вероватно свесно или несвесно та криза може пренети из Сарајева у Бањалуку. Очекујем да под координацијом председника Србије, Александра Вучића, дође до приближавања ставова политичара РС и заштите интереса РС - истиче Радмановић.

Он даље каже да из СНСД као најјаче политичке партије у РС траже јединство на заштити интереса РС и очекује искорак у том смислу после састанка код председника Србије

Када се говори о осуди декларације СДА, која је стигла из Амбасаде САД у БиХ, он каже да су Американци кључни креатори Дејтонског споразума уз друге велике силе, али и Србију и Хрватску.

- Било је време да Американци кажу да се стално из Сарајева крши Дејтонски мировни споразум. Јасно је да сада декларација СДА али и њихови ставови од оснивања па до данас иду у том смеру. Уништавање Дејтонског споразума значи да нема ни БиХ! Велики се морају забринути - истиче Радмановић.

Прочитајте још - Изетбеговић јасно крши "Дејтон"

Он додаје да се тешко види крај кризе на политичкој сцени у БиХ, која је изазвана потезима СДА.

- Крај може бити и ситуација да поново започне договарање кључних политичких фактора три конститутивна народа. СНСД ту политику нуди од почетка, али увек стигне одговор да Бошњаци желе да владају целом БиХ из Сарајева. То је немогуће...

ОСВЕТА

- ВЕЋ стижу поруке о осветничким потезима СДА, очекује се покретање моје смене у Колегијуму Дома народа. Овде није смисао тражења партнера како СДА сматра. Не дамо ми њима никакво право да они траже партнера. СНСД има право да као победник избора у РС учествује у састављању власти на нивоу БиХ, а не да нас СДА бира као партнера - поручио је Радмановић (на слици).

фото Д.Поздеровић


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jovana

20.09.2019. 11:35

Muslimani iz BiH su zaboravili da su Srbi držali 70% teritorije, a oni sa Hrvatima svega 30% i da su Dejtonskim sporazumom Srbi poklonili deo i pristali na 49/51. Dakle Bakire, dobio si svoju državu pa je pravi u okviru svojih granica. Ako ne želiš, mogu Srbi lako da se vrate na onih 70%, pa i više...

ISTINA

20.09.2019. 13:45

@Jovana - Očeš ti u prve redove? Ja jok više! Ne gine mi se za Dodikovu (Bakirovu) kasu.