Хрвати ће и даље радити до 65. године

Ј. Керблер

19. 09. 2019. у 12:59

Хрвати ће и даље радити до 65. године

Илустрација
Фото: Танјуг

Након притиска синдиката и грађана хрватска влада одустала је да се у пензију убудуће иде са 67 година живота, већ се све вратити на старо и омогућити одлазак у пензију са навршених 65 година живота
ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


Након притиска синдиката и грађана хрватска влада одустала је да се у пензију убудуће иде са 67 година живота, већ се све вратити на старо и омогућити одлазак у пензију са навршених 65 година живота.

"Прихватамо све иницијативе грађана", поручио је премијер Андреј Пленковић, а Крешимир Север, председник Независних синдиката Хрватске каже "то је обрат, мислили смо да ће одуговлачити".

И док део синдикалиста каже да је реч о победи, неки су скептични и залажу се да се ипак распише референдум. Наиме, више од 700.000 грађана је у мају ове године потписало захтев за референдум кроз иницијативу "67 је превише", а по многима референдум више и није потребан јер је влада упутила у процедуру измену Закона о мировинском осигурању којом би се све вратило на старо.

"Поштовали смо вољу грађана и чули смо што су нам поручили", каже Пленковић, а влада ће ипак омогућити да они који желе да раде дуље то могу и остварити. Већ сада око 13.500 људи користи могућност да ради уз пензију, а то ће бити могуће и даље.

Прочитајте још - Да ли су и у Србији могуће социјалне пензије?


Синдикати су тражили и да буде мања пенализација свих оних који одлазе у превремену пензију, као и да се омогући превремена пензија свима који су навршили 60 година живота и имају 35 година радног стажа. Сада је влада пристала и на те захтеве и веома брзо се очекује измена закона.

Ова одлука је донесена у све заоштренијим политичким приликама у Хрватској, па је по многима и део предизборне кампање за парламентарне изборе која ће почети већ почетком наредне године. Ионако није постојао велики маневарски простор да се избегне референдум, а сигурно је да би на њему пала владина одлука да се ради до 67 године живота.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације