Праве струју за своје потребе

М. СЕКУЛОВИЋ

четвртак, 19. 09. 2019. у 06:14

Праве струју за своје потребе

Општина планира да после реализације пројекта има мањи трошак

Општина Беране до краја године изградиће еколошку мини-хидроелектрану "Миоље поље" на водоводу. Предузеће "Бенерго" ће се задужити 600.000 евра, а од пројекта очекују велику уштеду

БЕРАНЕ ће до краја ове године добити прву своју малу хидроелектрану. И то еколошку! Без спровођења воде у цеви.

Мала хидроелектрана ће у доброј мери подмирити потребе за електричном енергијом за потребе локалне управе, део је образложења општине, која је предузећу за производњу електричне енергије ДОО "Бенерго" дала гаранције за кредитно задужење до 600.000 евра. Од тог новца ће се завршити пројекат који ће локалној управи донети уштеду од неколико стотина хиљада евра по основу утрошене електричне енергије.

- Мала електрана "Миоље поље" градиће се на прекидној комори градског водовода са Мерића врела. Радови су већ увелико почели, упркос опструкцијама - каже директор предузећа "Бенерго" Радомир Михајловић, задовољан исходом гласања на седници СО Беране, на којој је опозиција ДПС - Бошњачка странка - СД, била уздржана приликом доношења ове одлуке. - Не разумем људе који су против градње еколошке хидроелектране у Црној Гори и подршке за финансијско пуњење буџета Општине. Тајкуни у Црној Гори до сада су изградили велики број малих електрана од којих држава није имала никаве користи, осим еколошке штете. За протекли период тајкуни су приходовали 27 милиона евра од малих електрана, а држава је приходовала свега пола милиона.

Одборница коалиције "Здраво Беране" Вида Ивановић поручила је да их нико неће спречити у намери да граде бољи живот на подручју општине Беране.

Прочитајте још - Ново улагање у школство Општине Беране (ФОТО)

- Какав је однос дела власти према Беранама види се и по томе што тек после четири године почињемо да градимо мини-хидроелектрану - додаје Ивановићева. - Основни елемент заустављања реализације тог пројекта je што администрација, између осталих Министарство економије, уместо да пружи допринос развоју економије, стварању нових вредности, отварању нових радних места, коришћењу обновљивих извора енергије - кочи пројекат.

Драгослав Шћекић

Њена сумња је да је то једноставно жеља да се пројекат препусти приватним фирмама или "посебним партнерима".

- Ми нисмо за ту, већ за варијанту општинског, односно државног предузећа које ће правити приход за Општину Беране, који ће бити усмерен за нове пројекте, у годишњем износу од неколико стотина хиљада евра - каже председник Општине Беране Драгослав Шћекић, који истиче да има и добре сарадње са поједниним министрима из Владе Црне Горе, а нови тест ће бити и одлучивање о захтевима општине за градњу нових мини-хидроелектрана - еколошких.

Радомир Михајловић

ПРИХОДИ И БОЉЕ ВОДОСНАБДЕВАЊЕ

ДОБИЛИ смо енергетске дозволе за МХЕ "Миоље поље" и "Ржанско врело", које је издало Министарство економије, док је у припреми документација за дозволу за МХЕ "Дапсиће". У току је израда пројекта за МХЕ "Ржанско врело", на калударско-ржаничком водоводу, за који је урађен пројекат побољшања водоснабдевања и чијом изградњом ће се умногоме повећати квалитет водоснабдевања више месних заједница на десној обали Лима. Гледано са финансијског аспекта, доносиће планирани бруто годишњи приход у износу од око 550.000 евра, и то МХЕ "Миоље поље" око 250.000 евра, док је за МХЕ "Ржанско врело" бруто годишњи приход око 300.000 евра, каже Радомир Михајловић, директор "Бенерго".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације