БИВШИ РАДНИЦИ РАДОЈА ДАКИЋА: Јованићу, где је 14 милиона ?

И. Д. С.

19. 09. 2019. у 00:39

БИВШИ РАДНИЦИ РАДОЈА ДАКИЋА: Јованићу, где је 14 милиона ?

Милан Вукчевић (говори) испред Привредног суда

Испред Привредног суда бивши радници "Радоја Дакића" прозвали председника те институције. Више од деценије чекају на исплату

БИВШИ радници некадашње фабрике машина "Радоје Дакић", који више од деценију чекају на више од 60 милиона на име неисплаћене зараде, у среду су пред зградом Привредног суда чекали пријем код председника те институције, Блажа Јованића, како би им саопштио где је 14 милиона евра приходованих од продаје дела имовине фабрике у стечају. Радници су испред зграде суда провели готово сат времена, да би им након тога из кабинета председника поручили да је Јованић заузет, те да ће их примити у петак.

Према речима представника бивших радника, Милана Вукчевића, непотребно пуно времена је прошло од када је продат део имовине стечајне фабрике и од када су уплаћена средства, тачније, од краја прошле године, а да радници нису добили ни цента. Како истиче, тај новац се налази на неком рачуну, а "дакићевце" нико није обавестио на ком.

- Да ли се новац од продаје имовине налази на рачуну Привредног суда или на рачуну стечајног дужника "Радоје Дакић"? Ако се новац налази на рачуну Привредног суда постоји опасност да би он могао бити потрошен за сасвим другу намену и делимично отуђен по основу других судских пресуда - поручио је представник радника Милан Вукчевић.

Прочитајте још -Ништа од продаје машина фирме "Радоје Дакић"

Како је додао, комуникацију са Јованићем покушавају да остваре преко три месеца, а осим информације где је новац од продаје имовине, желе и да покушају да реше и проблем спорне поделе средстава. Наиме, како наводи Вукчевић, донетим решењем, новац би требало да се подели у групама и то у процентима, па је за неке раднике предвиђена исплата од 10 одсто потраживања, некима и мање, али да има и оних за које се планира исплата комплетног потраживаног износа.

Бивши радници окупљени испред суда Фото И. Д. С.

- Некоме одговара да направи поделе међу радницима, ми ћемо се изборити за јединство, сви смо овде по истом правном и чињеничном основу. Раније је био проблем што нема новца од продаје имовине, а сад је проблем како да нам он буде подељен. То је најбољи показатељ какав нам је правосудни систем. Нисмо ми криви због правних недоречености - поручио је Вукчевић.

Прочитајте још - Стразбур доноси милионе

Према његовим речима, недавно су из кабинета премијера Душка Марковића добили обећање да ће покушати да убрзају спровођење одлуке коју је донео Уставни суд, да се радницима исплати новац који потражују, али и да ће наредних дана имати и директну комуникацију са премијером, те да ће тражити помоћ и да се расподела новца изврши како треба, на правичан начин.

ДУГ ВЕЋИ ОД 60 МИЛИОНА

БИВША фабрика машина "Радоје Дакић" у стечају је остала дужна радницима за неисплаћених 77 месечних зарада заједно са припадајућим каматама. Укупан износ, према правоснажним пресудама, за око 1.800 радника премашује 60 милиона евра. Исплату зарада на које су остварили право у некадашњем подгоричком гиганту, бивши радници од државе траже дуже од деценије, а чекајући правду и зарађени новац трећина је преминула.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zariczare

19.09.2019. 08:02

Pitajte Tadica, Djilasa, Jeremica I ostali zutu bandu Koji su sve zivo upropastili.

električar

19.09.2019. 09:57

Mi smo te probleme već rešili. Ispred naših bivših fabrika "u restrukturiranju" nema ovakvih dešavanja. Naša država je bila vrlo uporna i definitivno zaboravila ovaj problem. A radnici su nemoćni i - idemo dalje ... Milionima i milionima evra pomagaćemo druge države, gradove u drugim državama, a našim bivšim radnicima ćemo pričati da nam gofišnje nestaju gradovi, kako se "krvavo borimo" za natalitet ... i - davaćemo "obrazloženja. Sila je sila, kakva god da je, a tuga je tuga, lična stvar ...