Државну службу у Црној Гори добровољно напушта 1.752 запослених, саопштено је из Министарства јавне управе.


На јавни позив за споразумни раскид радног односа уз исплату отпремнине пријавило се 1.430 запослених на централном нивоу и 322 на локалном нивоу, преноси портал Инвеститор.ме.


Руководиоци органа ће о захтевима заинтересованих запослених за споразумни раскид радног односа, како се додаје, одлучити до 30. септембра 2019. године.


У информацији се прецизира да запослени може да оствари право на отпремнину у висини до 50 одсто месечне бруто зараде за сваку годину радног стажа, с тим да износ отпремнине не може да буде већи од 15 бруто зарада запосленог.


"Запосленом који испуњава услове за одлазак у пензију и ако му до 67 година живота недостају до две године може остварити право на отпремнину у износу до шест бруто зарада. Висина бруто зараде одређује се као просечан износ последње три бруто зараде које су запосленом припадале пре исплате отпремнине”, наводе из Министарства.


Новац за исплату отпремнине обезбеђује се из средстава органа државне управе и других органа основаних у складу са законом који се финансирају из државног буџета, као и установа чији је оснивач држава, али и из средстава које је Министарство финансија определило у буџету за 2019. годину за ову намену у износу од 2,7 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Награде за медицинаре


"Споразумни раскид радног односа се реализује у оквиру Плана оптимизације јавне управе 2018-2020. Циљ оптимизације је да се пружи подршка успостављању администрације која на квалитетнији начин одговара на потребе грађана и приватног сектора уз истовремено растерећивање државног и општинских буџета", објашњавају из црногорског Министарства јавне управе.