Завршено суђење за пожар у којем су страдале просторије и опрема РТВ „Пљевља“

М.Дробњак

17. 09. 2019. у 23:00

Завршено суђење за пожар у којем су страдале просторије и опрема РТВ „Пљевља“

foto M.Drobnjak

Саслушањем представника групе вештака Института за превентиву, заштиту на раду и противпожарну заштиту из Новог Сада као и изношењем завршних речи у уторак је завршено суђење Жељку Лаковићу
ПЉЕВЉА – Саслушањем представника групе вештака Института за превентиву, заштиту на раду и противпожарну заштиту из Новог Сада као и изношењем завршних речи у уторак је завршено суђење Жељку Лаковићу који је оптужен за изазивање пожара у којем су прошле године страдале просторије и опрема Радио-телевизије „Пљевља“.


Судија Бранко Пејовић одбио предлог адвоката оптуженог Лаковића, Радоша Кастратовића, да ново супервештачење узрока пожара обави Институт за безбедност из Београда.


Судија сматра да се новим вештачењем не би могле утврдити нове чињенице а да би исто водило одуговлачењу поступака и увећању трошкова. Суд сматра да је чињенично стање утврђено у довољној мери за пресуђење.


Судија Бранко Пејовић казао је да ће пресуду донети у законском року и да ће је доставити ученицима у поступку.


Суд је у уторак саслушао представника групе вештака из Института из Новог Сада осамдесетогодишњег др Јулија Цинклера који је у потпусности остао при налазу који је раније достављен суду.


У налазу вештака из Институута из Новог Сада наводи се да да је пожар настао највероватније као последица испаљивања ватромета и да га је највероватније изазвао дио штапина или барутног пуњење који нису изгорели током испаљивања ватромета. То се, констатују вештаци, могл десити услед оштећења приликом транспорта или фабричке грешке. На то, сматрају они, оптужени Лаковић није могао да утиче.


На рочишту крајем прошле године вештак противпожарне заштите Радован Поповић из Подгорице исто је тврдио да су пожар изазвале кутије које су након испаљивања остале на крову зграде. Он је тврдио и да је Лаковић приликом испаљења у потпуности испоштовао законску процедуре.


Он је тада рекао да Лаковић није имао обевезу да уклони кутије заостале од испаљења ватромета јер у одобрењу то од њега није тражено.


- Приликом испаљивања била су присутна два ватрогасца који су обезбеђивали лице места. Ватрогасци су били у обавези да провере кутије из којих је испаљиван ватромет и да ли је безбедан да остане на крову јер су за то били и ангажовани - казао је тада Поповић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УТВРЂЕН УЗРОК ПОЖАРА У РТВ ПЉЕВЉА: Остаци ватромета изазвали ватру


Одбрана оптуженог током доказног поступка предочила је да налаз вештачења пун нелогичности и да се темељи на претпоставкама а не на чињеницама.

- Лаковић ништа противзаконито није урадио, није пропустио ни једну радњу да обави пре и после испаљивања ватромета. Након испаљивања ватромета и он и двојица ватрогасаца уверили су се да је сав садржај из кутија испаљен. Нико ту ноћ на крову зграде није приметио пламен нити ватру која би толико загрејала лимени покривач да би се изазвао пожар на дскама које су се налазиле испод лима. Да би се могла запалити дрвена конструкција испод лименог крова потребно је да на кров делује темеператувра већа од 400 степени целзјуса дужи временски период. То би се могло десити једино сагоревањем угаља а никаљко сагоревањем картона - рекао је Кастратовић додајући да картонске кутије које су остале на крову након испаљења ватромета нису изазвале пожар.


- Вештак грађевинске струке, Милан Раичевић на суду је казао да пожар није могао доћи са крова и да су лимени кровови сматрају као стопроцентана заштита од пожара. Ни један једини доказ који је изведен на главном претресу не говори у прилог томе да је окривљени извршио кривично дело које му се ставља на терет-казао је у завршној речи бранилац окривљеног Радош Кастратовић и затражио да Суд његовог брањеника ослободи сваке кривице јер сматра да би то била једина праведна одлука.


Тужилац Миливоје Томчић затражио је да суд Лаковића огласи кривим и казни по закону јер сматра да је на несумњив начин утврђена његова кривица. Према тужиоцу то су потврдили и налази вештака, Радована Поповића и Института из Новог Сада.


Радник предузећа “Ватромети- Вуковић”, Подгоричанин Жељко Лаковић, је поводом Дана независности 21. маја прошле године, након одржаног концетра Џенана Лончаревића испаљивао ватромет са зграде у којој је смештена РТВ „Пљевља“.Неколико сати иза тога избио је пожар у коме су страдале просторије РТВ „Пљевља“ које су се налазиле у поткровљу зграде са које је испаљен ватромет.


Лаковић је једини оптужени, а терети се за кривично дело изазивање опште опасности, чиме је причињена материјална штета у укупном износу од око 118.000 еура. Већи дио штете око 85.000 еура причињен је на згради у којој је била смештена РТВ Пљевља, а остатак на опреми.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације