БАНКЕ ИЗГУБИЛЕ СПОР: Коначна победа дужника у швајцарцима

NovostiOnline

17. 09. 2019. у 20:43

БАНКЕ ИЗГУБИЛЕ СПОР: Коначна победа дужника у швајцарцима

Фото Depositphotos

Врховни суд Хрватске одбио је захтев банака и донео коначну пресуду у корист дужника у швајцарским францима у колективном поступку који су за дужнике водила удружења „Франак“ и „Потрошач“
Врховни суд Хрватске одбио је захтев банака и донео коначну пресуду у корист дужника у швајцарским францима у колективном поступку који су за дужнике водила удружења „Франак“ и „Потрошач“.

Након те одлуке дужници у швајцарцима повраћај преплаћених средстава могу да траже у појединачним судским поступцима, преноси „Индекс“.

„Врховни суд донео је пресуду којом је одбио ревизије тужене стране у предмету тужитеља ’Потрошача — хрватског савеза удружења за заштиту потрошача‘ против осам домаћих банака ради заштите колективних интереса и права потрошача“, наводи се у пресуди.

У пресуди је изражен правни закључак да су те банке у одређеним наведеним раздобљима повредиле колективне интересе и права потрошача корисника кредита, склапањем уговора о кредиту користећи у њима непоштене и штетне уговорне одредбе и уговарањем валуте уз коју је везана главница швајцарски франак (валутна клаузула), а да се о томе није појединачно преговарало.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NBS ČEŠLjA UGOVORE U ŠVAJCARCIMA: Dužnici se posebno žale na jednu odredbu

Другостепена пресуда је судским решењем делимично укинута, без враћања на поновни поступак, у делу којим је банкама наложено да прекину са описаним поступањем, јер је за то већ донета правоснажна пресуда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PROBLEMI KONVERZIJE STAMBENIH KREDITA: Državni deo ostaje u "švajcarcima"

Физичка и правна лица могу се у посебним парницама позивати на прихваћене захтеве тужитеља у овом поступку, а судови у тим појединачним поступцима везани су за одлуке донесене у предмету тужитеља ’Потрошача — хрватског савеза удружења за заштиту потрошача‘ против осам домаћих банака, саопштио је Врховни суд Хрватске.


sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)